Droneangreb dræber mange al-Qaeda-folk i Yemen

Skrevet af admin

20/04/2014

Dagens topnyheder

Missiler affyret fra en drone har ifølge en lokal stammeleder i Yemen dræbt mindst 30 formodede militante fra terrornetværket al-Qaeda.

- Flere end 30 medlemmer af al-Qaeda er dræbt og mange andre såret, siger stammelederen om angrebet, der fandt sted søndag.

Tidligere lød meldingerne på, at fem militante var dræbt ved angrebet, der var rettet mod militante i byen al-Mahfad i Abyan-provinsen.

USA er det eneste land, der opererer droner i Yemen - en praksis, som kritiseres skarpt af menneskerettighedsgrupper.

I marts forsvarede Yemens præsident, Abdrabuh Hadi Mansur, imidlertid, at USA anvender de ubemandede droner, som affyrer missiler mod al-Qaeda-militante.

- De har bidraget meget til at begrænse al-Qaedas aktiviteter, selv om der har været nogle fejltagelser, og dem er vi kede af, sagde han i et interview med avisen Al-Hayat.

Parlamentet i Yemen, der har begrænset magt, vedtog i december et forbud mod at bruge droner i Yemen. Det skete som en reaktion på, at droner ved en fejl havde angrebet to bryllupsselskaber.

FN sagde dengang, at 16 mennesker var blevet dræbt.

USA fastholder, at brugen af de ubemandede droner et en vigtig del af krigen mod terrorisme, fordi det sætter USA i stand til at angribe eksempelvis al-Qaeda uden brug af landstyrker i områder, hvor der ikke er nogen myndighed.

Menneskeretsgrupper siger imidlertid, at droneangreb i Yemen og i lande som Pakistan også rammer uskyldige.

Der var også droneangreb i Yemen lørdag, hvor 10 al-Qaeda-militante og tre civile ifølge lokale rapporter blev dræbt under et angreb i den centrale Baida-provins.

Osama bin Laden, grundlæggeren af al-Qaeda, der blev likvideret af USA for knapt tre år siden, havde sine rødder i netop Yemen, i det hans far udvandrede til Saudi-Arabien fra Yemen.

/ritzau/AFP