Ebola-medicin kurerer 18 forsøgsaber

Der er muligvis grund til optimisme i Vestafrika, der er ramt af det værste udbrud af den meget dødelige ebola-virus nogensinde.

Den eksperimentelle medicin ZMapp, som er blevet givet til en mindre gruppe mennesker og i visse tilfælde har vist sig effektiv, har kureret 18 forsøgsaber, der var smittet med sygdommen.

Flere af de 18 aber, der nu er raske, var blot timer fra at dø, da medicinen kom dem til undsætning, fortæller videnskabsmænd fredag.

Selv aber, der havde været smittet i op til fem dage, overlevede, fortæller forskerne. Ingen anden ebola-behandling har vist sig effektiv, når den gives så sent.

Selvom to amerikanske sundhedsarbejdere har overlevet ebola-smitte efter at have modtaget behandling med ZMapp, er det endnu ikke klart, om det var medicinen, der reddede deres liv.

I denne uge døde en liberisk læge på trods af behandling med stoffet, og det samme gjorde en spansk præst tidligere på måneden.

ZMapp, der produceres af den San Diego-baserede virksomhed Mapp Biopharmaceutical, er aldrig på videnskabelig vis blevet testet på mennesker, og det netop offentliggjorte forsøg var det første, der involverede aber.

Af den grund er succesen "en monumental bedrift", skriver forskeren Thomas Geisbert fra University of Texas i en kommentar til projektet, der er offentliggjort i tidsskriftet Nature.

Forskerne delte 21 ebola-inficerede aber op i fire grupper. Tre af grupperne - i alt 18 aber - blev behandlet med ZMapp, efter at de havde været smittet i enten tre, fire eller fem dage.

Alle overlevede de forsøget, og selv fremskredne symptomer såsom udslæt, dysfunktion af leveren og blødninger forsvandt.

Omvendt måtte de resterende tre aber lade livet. De døde efter otte dages smitte.

- Dette er et yderst opmuntrende resultat, siger David Evans, der er professor i virologi ved det britiske University of Warwick.

Mapp Biopharmaceutical har ikke flere doser af ZMapp på lager, men begyndte for et par uger siden at producere mere medicin. Men processen tager tid, lyder det fra virksomheden, der ikke nøjagtig kan sige, hvornår nye doser ligger klar.

/ritzau/Reuters

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip