Efter partisplittelse: Berlusconi forlader regeringen

Den 77-årige milliardær Silvio Berlusconis politiske bagland er splittet.

Problemerne i partiet er så store, at det står til at blive splittet, og den tidligere italienske premierminister trækker sig sammen med sine støtter ud af koalitionsregeringen under ledelse af premierminister Enrico Letta.

- Det er meget svært at tro, at man kan forblive allieret i parlamentet og frem for alt sidde ved samme bord i regeringen med én, der vil dræbe din leder politisk, siger Berlusconi med henvisning til sin næstformand, der nu vender partiet ryggen.

Berlusconis parti, Frihedens Folk, holder lørdag kongres i den italienske hovedstad, Rom, og her vil Berlusconi ændre partiets navn til Forza Italia, partiets oprindelige navn.

Men adskillige medlemmer har bebudet, at de benytter lejligheden til at forlade partiet og danne et nyt.

Blandt dem er partiets næstformand, indenrigsminister Angelino Alfano, der ifølge nyhedsbureauet Ansa på forhånd bebudede, at han ikke kommer til kongressen.

Alfanos fraktion vil fortsat støtte koalitionsregeringen og kan ifølge nyhedsbureauet Reuters sikre, at Letta-regeringen bevarer sit flertal.

Det nye parti skal hedde Nyt Centrum Højre (Nuovo Centrodestra), og det står til at få mellem 56 og 60 parlamentsmedlemmer.

Berlusconi sagde på kongressen, at Alfanos beslutning har "kostet meget smerte".

- Forræder, forræder, lød det fra Berlusconis tilhængere.

Berlusconis politiske fremtid har været meget usikker, siden han i august blev dømt for skattefusk.

Den 27. november skal Senatet stemme om, hvorvidt Berlusconi skal fratages sit politiske mandat som følge af dommen.

Tidligere på ugen slog Berlusconi fast, at han ikke har tænkt sig at forlade politik, selv hvis han skulle blive sparket ud af Senatet.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip