Ejerlejligheder er rekorddyre i forhold til parcelhuse

Selv om der ikke er have, og man oftere hører støj fra naboen, er danskerne villige til at betale meget mere for en ejerlejlighed end for et hus.

Priserne på ejerlejligheder stiger i denne tid så meget mere end priserne på parcelhuse, at en 80-kvadratmeters ejerlejlighed nu koster omtrent det samme som et 140-kvadratmeters parcelhus, skriver Politiken fredag.

Dermed har man aldrig før fået så få kvadratmeter ejerlejlighed for pengene, hvis man sammenligner med et parcelhus. Det viser en analyse fra Realkredit Danmark, som går 40 år tilbage.

- Den seneste tids prisstigninger på ejerlejlighederne afspejler, at flere nu flytter til de store byer, siger cheføkonom Christian Hilligsøe Heinig fra Realkredit Danmark til Politiken.

- Men nu viser det sig, at lejlighedspriserne faktisk er løbet fra huspriserne over en meget længere periode end bare det seneste årti, siger han.

Opgjort i nutidige priser er prisen på et 140-kvadratmeters parcelhus steget med 415.000 kroner over de seneste 40 år, når man renser for inflation.

En ejerlejlighed på 80 kvadratmeter er steget med hele 914.000 kroner, så huset og lejligheden i dag koster omtrent det samme - knap 1,6 millioner kroner i snit på landsplan.

Indbyggertallet i København er steget de seneste omtrent 24 år, men inden da var der en lang årrække med et fald, som var større end de seneste årtiers stigning. Alligevel steg ejerlejlighederne i den periode mere i pris end parcelhusene.

En anden årsag til lejlighedernes særlige prisstigninger er, at der bliver stadig mindre ledig jord at bygge på i de store byer, siger Curt Liliegreen, der er chef for Boligøkonomisk Videncenter i Realdania.

Han peger også på en tredje forklaring: Flere singler.

- Siden 1990 er der blevet flere singler end par. Er man single, overkommer man ikke et parcelhus. Man vil hellere have en lejlighed i byen, fordi man er mere afhængig af et socialt netværk end af en have, siger Curt Liliegreen til Politiken.

/ritzau/

 

Dagens Gossip