Ekspert: Assad kommer med lille åbning

Syriens præsident, Bashar al-Assad, er ikke ude i en kovending, men nu erkender han trods alt den yderst alvorlige situation, som landet befinder sig i.

Det mener lektor Søren Schmidt fra Institut for Kultur og Globale Studier på Aalborg Universitet, efter at præsidenten søndag har holdt en sjælden tale til det syriske folk.

- Han lægger ud med en sober erkendelse af, hvor forfærdelige konsekvenser konflikten har haft. Og det er det rigtige udgangspunkt for at nå til en løsning, siger Søren Schmidt.

I sin tale siger Assad blandt andet, at "sikkerheden og trygheden i Syrien er væk", og at "vi må hæve os over vore politiske modsætninger".

Dog slår han fast, at oppositionen består af kriminelle, og at regeringen ikke vil forhandle med "en marionet skabt af Vesten".

Præsidenten taler imidlertid også om en forsoningskonference, som måske kan bane vejen for en ny regering og forfatning.

Søren Schmidt mener ikke, at den umiddelbare modsætning i på den ene side at erklære sig klar til at forhandle og på den anden side at afskrive muligheden for at forhandle med sine modstandere er væsentlig i den givne situation.

Han henviser til, at Israel i mange år havde problemer med at anerkende palæstinensernes befrielsesorganisation, PLO.

- Men man har godt vidst, at det var nødvendigt at tale med dem. Men den israelske opfattelse af, at PLO var terrorister, skulle opretholdes, siger han.

- Ved forhandlinger lod man så i stedet PLO repræsentere af såkaldte uafhængige politikere. Så sådan noget kan der findes løsninger på. Jeg mener, at Assad giver diplomaterne noget at arbejde med. Men det er klart, at han ikke lægger sig på ryggen.

Det væsentligste er, at Assad lægger op til en proces, som kan munde ud i et demokratisk valg, hvilket de fleste parter erkender er løsningen på den blodige borgerkrig, mener lektoren.

Han understreger dog, at forhandlingernes skæbne også hviler på oprørernes skuldre. Præsidentens modstandere er nødt til at vise sig pragmatiske, ellers vil konflikten koste langt flere menneskeliv end de 60.000, der ifølge FN allerede er blevet dræbt, lyder det.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip