Ekspert: Føderalisering er eneste løsning for Ukraine

Ukraines eneste vej ud af konflikten med Rusland er at acceptere, at landet bliver en føderation, som gør det muligt at dele det op i flere uafhængige delstater.

Det vurderer Ph.d. i russisk og direktør i Akademisk Rejsebureau Jon Kyst.

- Jeg tror, at Vesten snart vil acceptere en føderalisering, siger Jon Kyst og tilføjer:

- Putin og russerne har entydigt sagt til Vesten, at det er det, de vil have, så russerne har sådan set fortalt, hvordan det her skal standses.

Ukraines fungerende premierminister, Arsenij Jatsenjuk, har kaldt en føderalisering for en farlig idé, der har til formål at ødelægge Ukraine, men Jon Kyst vurderer at den eneste løsning på konflikten vil være føderalisering.

- Jeg er sikker på, at hvis USA og EU synes, det skal være sådan, så bliver den ukrainske regering nødt til at synes det samme, siger han.

Føderaliseringen betyder hverken, at regionerne bliver en del af Rusland eller selvstændige republikker. Men de får en form for selvstyre, ligesom delstaterne i Tyskland også har, lyder forklaringen fra Jon Kyst.

Og ifølge ham vil det ikke være underligt for Ukraine at blive delt op i regioner.

- Det afspejler i et realistisk omfang bare den virkelighed, der er i Ukraine og altid har været, nemlig at landet er meget sammensat, og der er stor forskel mellem øst og vest, så det er et land, der er født meget regionaliseret, siger han.

Uroen i Ukraine opstod atter i weekenden i tre østukrainske byer Donetsk, Luhansk og Kharkiv.

Søndag trængte en gruppe prorussiske aktivister ind på en offentlig bygning i Donetsk, og mandag har aktivisterne ifølge Reuters erklæret byen for en selvstændig republik.

Adskillige regioner i Ukraine ønsker at gennemføre folkeafstemninger om at slutte sig til Moskvas styre, når Ukraine holder præsidentvalg den 25. maj med to spidskandidater, der begge ønsker at knytte Ukraine tættere til Europa og bryde med den historiske afhængighed af Rusland.

/ritzau/

 

Dagens Gossip