Ekspert: USA reagerer på IS-bevægelsens hårde metoder

USA's bombninger af Islamisk Stats (IS) baser nær Bagdad i Irak er en reaktion på, at oprørsgruppen de seneste dage har taget voldsommere metoder i brug.

Det vurderer Lars Cramer-Larsen, der er major ved Forsvarsakademiet, efter at USA sent mandag bombede IS-baser i "angreb af offensiv karakter" tæt ved Bagdad.

Han peger på, at IS de seneste fire dage har udført en række såkaldt "irregulære aktiviteter" i form af blandt andet bilbomber og selvmordsbomber. Derved har IS vist, at bevægelsen både kan optræde som en konventionel hær og en terrororganisation, når det er nødvendigt.

- IS-bevægelsen stod stærkt i et område, hvor de irakiske sikkerhedsstyrker mente, at de udgjorde et problem.

- Jeg ser derfor mere bombningerne som en opfølgning på IS' aktiviteter de seneste dage, men det tager selvfølgelig konflikten ind i en ny fase, hvor man laver offensive bombninger, siger Lars Cramer-Larsen.

- Grunden til, at USA nu kalder det et offensivt angreb, er formodentlig, at irakerne specifikt har anmodet amerikanerne om luftstøtte.

Han vurderer i den sammenhæng, at IS-bevægelsen vil reagere på angrebene og nævner i den sammenhæng, at IS på det seneste har svaret voldsomt igen mod sunnimuslimske militser med flere drab på stammeledere til følge.

At koalitionen med amerikanerne i spidsen nu går mere offensivt til værks, er dog langt fra nok til, at IS-bevægelsen kan bekæmpes, vurderer Lars Cramer-Larsen.

- Hvis man skal slå IS-bevægelsen tilbage, er der en militær dimension. Det er et vigtigt element, men der er også en række andre processer, som er vigtige for at overvinde IS.

Lars Cramer-Larsen nævner i den sammenhæng, at der rent politisk er en opgave med at genvinde tilliden hos sunnimuslimerne, der har været meget frustrerede over den politiske ledelse i Bagdad, hvilket i første omgang var med til at give IS-bevægelsen fremgang.

/ritzau/

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip