Ekspert: USA reagerer på IS-bevægelsens hårde metoder

USA's bombninger af Islamisk Stats (IS) baser nær Bagdad i Irak er en reaktion på, at oprørsgruppen de seneste dage har taget voldsommere metoder i brug.

Det vurderer Lars Cramer-Larsen, der er major ved Forsvarsakademiet, efter at USA sent mandag bombede IS-baser i "angreb af offensiv karakter" tæt ved Bagdad.

Han peger på, at IS de seneste fire dage har udført en række såkaldt "irregulære aktiviteter" i form af blandt andet bilbomber og selvmordsbomber. Derved har IS vist, at bevægelsen både kan optræde som en konventionel hær og en terrororganisation, når det er nødvendigt.

- IS-bevægelsen stod stærkt i et område, hvor de irakiske sikkerhedsstyrker mente, at de udgjorde et problem.

- Jeg ser derfor mere bombningerne som en opfølgning på IS' aktiviteter de seneste dage, men det tager selvfølgelig konflikten ind i en ny fase, hvor man laver offensive bombninger, siger Lars Cramer-Larsen.

- Grunden til, at USA nu kalder det et offensivt angreb, er formodentlig, at irakerne specifikt har anmodet amerikanerne om luftstøtte.

Han vurderer i den sammenhæng, at IS-bevægelsen vil reagere på angrebene og nævner i den sammenhæng, at IS på det seneste har svaret voldsomt igen mod sunnimuslimske militser med flere drab på stammeledere til følge.

At koalitionen med amerikanerne i spidsen nu går mere offensivt til værks, er dog langt fra nok til, at IS-bevægelsen kan bekæmpes, vurderer Lars Cramer-Larsen.

- Hvis man skal slå IS-bevægelsen tilbage, er der en militær dimension. Det er et vigtigt element, men der er også en række andre processer, som er vigtige for at overvinde IS.

Lars Cramer-Larsen nævner i den sammenhæng, at der rent politisk er en opgave med at genvinde tilliden hos sunnimuslimerne, der har været meget frustrerede over den politiske ledelse i Bagdad, hvilket i første omgang var med til at give IS-bevægelsen fremgang.

/ritzau/

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip