Ekspertens råd: Sådan kommer du eksamensangst til livs

Håndfladerne er våde, og klappen går ned.

I denne tid hvalfarter op mod 5000 studerende i hele landet til Studenterrådgivningen for at tage angsten for eksamen i opløbet.

Dagens.dk har talt med psykolog Anne Sillemann fra Studenterrådgivningen i København. Hun hjælper de studerende ved at give dem konkrete redskaber til at dæmpe frygten.

Hun har følgende råd til at styre nerverne.

1. Betragt dit studie som et arbejde.

Læs otte timer om dagen. Få søvn, se dine venner, spis ordentlig mad og tag afsted til fritidsinteresser, når du har fri fra eksamenslæsningen.

- Mange har ambitioner om at læse fra morgen til midnat. Det kan man sjældent, siger psykologen.

2. Læs i moduler.

Find ud af, om du bedst kan koncentrere dig om at læse i stræk af en halv time, 45 minutter eller en time. Hold pauser.

- Hjernen kan kun koncentrere sig så og så længe. Giv dig selv lidt fri. Rejs dig og gå omkring. Det, man læser, lagrer sig inden i én. Når man kommer tilbage til bøgerne, ser man på det med friske øjne, siger Anne Sillemann.

3. Find dit perfekte studiemiljø.

Nogle læser bedst alene derhjemme. Andre på biblioteket og atter andre på en café, mens folk omkring snakker.

4. Gå sammen i en studiegruppe.

En ting er at læse pensum. Noget andet er at skulle fremlægge det mundtligt. Gå eventuelt sammen med nogle studiekammerater i en gruppe og fremlæg pensum for hinanden.

- Man bliver mere aktiv og lærer at sige ordene. Det kan være en god idé at få sagt navnet på teoretikerne højt, så det ligger ordentligt i munden, siger psykologen.

5. Afstem forventninger med familien.

Selvfølgelig skal juleaften holdes sammen med familien. Men du behøver ikke være sammen med dem hele julen. Få en snak med dem om, at det er vigtigt, du får læst til eksamen.

- Det kan være en god tid at trække sig lidt tilbage ved juletid. Der kan være en masse forventninger om, at man skal komme til højtider og være sammen med familien hele tiden. Det behøver man ikke, siger Anne Sillemann.

6. Tag fri fra studiejobbet.

Igen: Dit studie er også et arbejde.

- Undgå at skulle på job i læseperioden. Det kan være en god idé at sætte det på standby, siger psykologen.

7. Tænk positivt om eksamen.

En eksamen er en evaluering af, hvad man har lært. Det er en mulighed for at få feedback.

- Fokuser på det, du kan. Det er bedre at sige noget til eksamen end ikke at sige noget. Tænk på de gange, hvor eksamen er gået godt eller bare nogenlunde godt. En eksamen er en evaluering. Karakteren er ikke et tal, der definerer en som person. Karakteren svarer til indsatsen, og nogle fag kan man ikke bruge lige så meget tid på som andre, forklarer Anne Sillemann. 

Studenterrådgivningen har i øvrigt lavet en app, som man kan hente gratis i Google Play og App Store, hvis man søger på Eksamensangst. Den hjælper både med afslapningsøvelser, studieteknik og selve eksamen.

 

Dagens Gossip