Eksperter vil genindføre test af kød for bakterier

Selv om fødevaremyndighederne i 2011 holdt op med at teste svinekød for den antibiotikaresistente bakterie svine-MRSA, anbefaler regeringens rådgivende eksperter nu, at der igen fra næste år skal kontrolleres for bakterien i kød.

Og det skal ikke kun undersøges i svinekoteletter og flæskesteg, men også i kyllinge- og kalkunkød, foreslår DTU Fødevareinstituttet, der netop har sendt anbefalingen til Fødevarestyrelsen. Det skriver Politiken mandag.

Begrundelsen for at stoppe testen i 2011 var, at den resistente bakterie var fundet i hver 10. pakke kød, men at intet tydede på, at kødet var en smittevej.

At DTU nu har ændret mening skyldes ifølge Yvonne Agersø, seniorforsker på DTU Fødevareinstituttet, at et stigende antal danske svin konstateres smittet med bakterien, når de ankommer til slagteriet.

- Det vil også kunne reflekteres i kødet, siger hun til Politiken.

Seniorforskeren peger desuden på, at Statens Serum Institut for kort tid siden fastslog, at det "ikke kan udelukkes", at fire smittede personer har fået bakterien i sig fra udenlandsk fjerkræ.

DTU's anbefaling om at teste kød er bemærkelsesværdig, for samtidig er den officielle melding fra myndighederne fortsat, at hvis bare man sørger for god køkkenhygiejne, er det uproblematisk at håndtere kød - selv med svine-MRSA i.

Bakterien formodes at have smittet 6.000-12.000 mennesker her i landet, hvoraf langt de fleste er i direkte eller indirekte forbindelse med svineavl. Som regel opdager man ikke, at man er smittebærer.

Veterinærdirektør i Fødevarestyrelsen Per Henriksen kalder DTU’s anbefaling af kødtest "et input, der vil indgå i de samlede prioriteringer".

Fødevareminister Dan Jørgensen (S) har endnu ikke hørt om den nye anbefaling fra DTU om test af kød, men han fastholder, at DTU og Statens Serum Institut stadig vurderer, at risikoen for smitte gennem kød er minimal.

/ritzau/