Eksporten tager revanche for svag forsommer i august

Der var gode nyheder for dansk økonomi i fredagens opgørelse fra Danmarks Statistik over udenrigshandlen i juli.

Eksporten steg nemlig med 4,9 procent i forhold til juli efter fire måneder med fald. Stigningen skal derfor også ses på baggrund af en skuffende sommer, mener Jan Størup Nielsen, der er chefanalytiker hos Nordea.

- Ses de seneste tre måneder under et er der fortsat tale om et fald på 5,9 procent målt i forhold til de tre foregående måneder.

- Det viser, at noget af fremgangen i august givetvis kan forklares med et usædvanligt stort fald hen over sommeren, skriver han i en analyse.

Hos Landbrug & Fødevarer er cheføkonom Thomas Søby dog usikker på, om fremgangen vil fortsætte, når man tager den usikre internationale økonomi i betragtning.

- Igennem året er risikoen for en global opbremsning vokset og vokset. En stor del skyldes usikkerhed omkring væksten i Kina og i Europa, men også faldende råvarepriser og usikkerhed om, hvorvidt den amerikanske centralbank vil hæve renten, spiller afgørende roller.

- Samtidig kom Tyskland i går ud med endog meget dårlige eksporttal, siger cheføkonomen i en kommentar.

Det er ifølge Danmarks Statistik særligt maskiner - herunder vindmølledele - der er årsag til det store løft i eksporten.

Betalingsbalancen for august udviste et overskud på 13,4 milliarder kroner. Det er ifølge Danske Banks privatøkonom Las Olsen et tegn på, at vi investerer mindre i Danmark og mere i udlandet.

- Det kommer forhåbentlig til at rette sig i takt med opsvinget, men lige nu kan erhvervsinvesteringerne knap nok følge med nedslidningen af maskiner og bygninger, skriver han.

/ritzau/

 

Dagens Gossip