EL og DF sender nok danskerne til stemmebokse

Danskerne skal sandsynligvis til folkeafstemning om EU's fælles patentdomstol i Paris, London og München.

Det skyldes, at Danmark formentlig afgiver så megen suverænitet til EU, at det kræver en folkeafstemning, hvis det ikke vedtages med fem sjettedeles flertal i Folketinget.

Det siger Enhedslistens gruppeformand, Per Clausen, om patentdomstolen, som skal sikre, at europæiske virksomheder undgår at søge patent i 27 medlemslande.

- Vi stemmer imod i Folketinget, med mindre vi kan få sikkerhed for, at de områder, hvor der kan laves patenter, ikke udvides, sige Per Clausen.

- Skal der også kunne laves patenter på software-området, får vi en folkeafstemning - hvis også Dansk Folkeparti er imod, siger Per Clausen.

Både Enhedslisten og Dansk Folkeparti har gentaget, at Danmark med EU's patentdomstol afgiver suverænitet til EU i ubestemt omfang. Derfor kræver grundloven en folkeafstemning.

Per Clausen erkender, at en patentdomstol kan være en petitesse til at udløse en folkeafstemning modsat den fælles mønt euroen eller en stram finanspagt.

- Det kan man godt sige. Men vi stemmer efter vores overbevisning. Hvis vi mente, at en patentdomstol var en fordel, ville vi stemme for, siger Per Clausen.

Først skal Justitsministeriets lovkontor afgøre, om det kræver en folkeafstemning efter grundlovens paragraf 20. Med et fælles EU-patent kan virksomheder spare store beløb.

I dag koster det gennemsnitligt 240.000 kroner at søge patent i alle 27 EU-lande. Fremover koster det 5000 kroner.

Enhedslisten er imod patenter på software til gavn for Apple eller Microsoft. Partiet støtter vidensdeling, hvor brugere hjælper hinanden med OpenSource, påpeger Per Clausen.

- Det skaber mest udvikling. I Danmark har et klart flertal været imod patenter på det område, siger han.

/ritzau/

 

Dagens Gossip