Engell: Udlændingedebatten i Sverige kan ikke ties ihjel

Valget i Sverige er et valg uden vindere, og det vil efterlade den svageste regering, Sverige har haft de seneste 40 år.

Og valget viser, at man ikke bare kan tie udlændingedebatten ihjel ved at sige: Den diskussion ønsker vi ikke at tage. Vi skal åbne vores hjerter.

Det siger politisk kommentator Hans Engell dagen efter det svenske valg, hvor det står klart, at næsten hver ottende vælger har stemt på det indvandringskritiske parti, Sverigedemokraterna.

- Udlændingedebatten er kommet til Norden. Den har længe været i Danmark, siger han.

I slutningen af august slog den afgående, borgerlige statsminister Fredrik Reinfeldt tonen an i valgkampen med sin "Åbn jeres hjerter"-tale, da han opfordrede vælgerne til at tage godt imod asylansøgere, selv om det er økonomisk belastende for Sverige.

- Dansk og svensk politik er ikke umiddelbart sammenlignelige. Men Sverige er en vigtig samarbejdspartner og politisk makker, og hvis svensk politik i de kommende år bliver præget af stor ustabilitet og et pres på den svenske krone, kan det få betydning for Danmark, siger han.

Ifølge Hans Engell er der ingen tvivl om, at statsminister Helle Thorning-Schmidt og de danske socialdemokrater gerne havde set en bragende socialdemokratisk sejr i Sverige. Men det har ikke direkte konsekvenser for dansk politik, at det ikke blev sådan.

- Tilbage står, at det er et valg uden vindere. Både rød og blå blok har lidt et stort nederlag, siger han og fortsætter:

- Den allerstørste udfordring for en ny socialdemokratisk regering i samarbejde med de borgerlige partier er, at accepterer man et fortsat indrejsetal i Sverige på mellem 80.000 og 100.000 om året, vil man stå med nogle kolossale problemer for det svenske velfærdssamfund.

/ritzau/

 

Dagens Gossip