Enhedslisten: Blackwater-afsløring er en skandale

En omskrivning af ordet samarbejde skulle forhindre offentligheden og Folketinget i at få oplysninger om forsvarets aftaler med det kontroversielle amerikanske sikkerhedsfirma Blackwater under Irak-krigen.

Det skriver Jyllands-Posten søndag, og Enhedslistens retsordfører, Pernille Skipper, er forarget og kalder sagen for en skandale.

- Jeg er oprigtigt forarget. Hvis den daværende Venstre-regering både samarbejdede med det kontroversielle lejesoldat-firma, og samtidig forsøgte bevidst at skjule det for Folketinget og offentligheden, står vi med en regulær skandale foran os.

Ifølge Jyllands-Posten forsøgte den daværende regering at lægge "røgslør" ud over aftalen med Blackwater ved at afvise, at der var et decideret samarbejde de to parter imellem, men at de kun "snakkede" sammen.

- Det her tyder jo på, at Folketinget er blevet misinformeret med vilje, og det er både ulovligt og et kæmpe demokratisk problem, siger Skipper.

For et par dage siden kunne Politiken fortælle, at tidligere statsminister Anders Fogh-Rasmussen (V) allerede et år før Irak-krigens begyndelse drøftede muligheden for en invasion af Irak med den daværende amerikanske viceforsvarsminister, Paul Wolfowitz.

Afsløringerne kommer efter at den nye danske regering har valgt at nedlægge Irak-kommissionen, som havde til formål at undersøge grundlaget for Danmarks deltagelse i Irak-krigen.

En kommission som Pernille Skipper nu vil have genåbnet, og hun håber på støtte fra de andre partier.

- Vi håber meget, at især Liberal Alliance og Dansk Folkeparti, som tidligere har slået sig op på at ønske mere åbenhed, vil lægge stemmer til, så sandheden kan komme frem, siger Skipper.

Hos Dansk Folkeparti slår man kold vand i blodet, og partiets udenrigsordfører, Søren Espersen, mener, at Enhedslisten bør gøre det samme, og afvente en forklaring fra Søren Gade.

- Jeg vil ikke vurdere hvor alvorlig denne sag er. Søren Gade må jo svare for sig, siger Espersen.

- Hedder man Enhedslisten, så behøver man jo ingen retssager, og man behøver ingen kommissioner, for man ved jo godt, hvad man selv mener, der er sandheden. Enhedslisten har en meget let tilgang til verden omkring sig, synes jeg.

/ritzau/

 

Dagens Gossip