Erdogans ærkefjende opfordrer USA til at nægte udlevering

Den tidligere imam Fethullah Gülen vil ikke sendes tilbage til sit hjemland Tyrkiet fra USA.

Og hvis de amerikanske myndigheder skulle modtage en formel anmodning om at udlevere Fethullah Gülen i kølvandet på kupforsøget i Tyrkiet, bør de afvise. Det mener den 75-årige Gülen selv.

- Jeg opfordrer den amerikanske regering til at afvise ethvert forsøg på at misbruge udleveringsretten for at opnå politiske hævnaktioner, skriver Fethullah Gülen i en meddelelse ifølge Reuters.

Gülen er præsident Recep Tayyip Erdogans ærkefjende, og Erdogan har allerede udpeget sin rival til at være bagmand for fredagens kupforsøg i Tyrkiet.

Den beskyldning bliver dog pure afvist af Gülen.

- Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, har igen i dag (tirsdag, red.) vist, at han vil gøre alt, hvad han kan, for at holde fast i magten og forfølge sine kritikere, lyder det i Gülens meddelelse ifølge nyhedsbureauet AFP.

- Det er latterligt, uansvarligt og forkert at antyde, at jeg havde noget at gøre med det rædsomme, mislykkede kupforsøg, skriver han.

Tirsdag aften dansk tid oplyste USA, at landet endnu ikke har modtaget en formel anmodning fra Tyrkiet om udlevering af Fethullah Gülen.

Tyrkerne har sendt en række dokumenter, men de indeholder ikke en formel anmodning, meddeler udenrigsministeriet ifølge en talsmand for Det Hvide Hus.

Ifølge talsmand Josh Earnest har amerikanerne bedt Tyrkiet om at sende konkrete beviser for, at Gülen står bag kuppet, der har kostet flere end 200 mennesker livet.

Først når en formel anmodning lander i Washington, vil amerikanerne tage stilling til den.

Fethullah Gülen rejste i frivilligt eksil i USA i 1999 efter i årtier at have været en toneangivende religiøs skikkelse i Tyrkiet. Det gjorde han, efter anklager om at han ville skabe en islamisk stat.

/ritzau/

 

Dagens Gossip