EU fordømmer forbud til russisk politikers begravelse

EU fordømmer tirsdag, at Rusland "vilkårligt" nægter at tillade adgang for flere fremtrædende europæere, der har planlagt at deltage i begravelsen af den russiske oppositionspolitiker Boris Nemtsov, der tirsdag bisættes i Moskva.

- Det er ikke første gang, at vi ser sådanne afslag af tilsyneladende vilkårlige årsager, siger EU-Kommissionens talskvinde Maja Kocijancic og tilføjer, at det er et "klart brud på grundlæggende principper".

Sandra Kalniete, Letlands tidligere udenrigsminister og nuværende medlem af EU-Parlamentet, og Bogdan Borusewicz, formanden for det polske senat, er begge nægtet adgang til Rusland for at deltage i begravelsen.

- At nægte flere individer, eksempelvis Sandra Kalniete, adgang til Den Russiske Føderations territorium er et klart brud på basale principper, siger Maja Kocijancic.

Venstres kulturordfører, Michael Aastrup Jensen, deltager i tirsdagens begravelse i Moskva som repræsentant for de europæiske liberale, Alde.

Kalniete fortæller, at hun fik besked på at vende om i Moskvas lufthavn uden forklaring, og ifølge EU-Kommissionens talskvinde bar hun diplomatisk pas.

EU-Parlaments formand, Martin Schulz, siger, at Ruslands handlinger sker "uden den mindste form for begrundelse".

Flere hundrede russere stod tirsdag formiddag i kø for at ære Boris Nemtsov, der blev dræbt fredag nat af fire skud i ryggen ikke langt fra Kreml i Moskva.

De sørgende stod i kø for at komme ind og se Nemtsov, der lå lit de parade i Andrej Sakharov-centret for Menneskerettigheder i Moskva, inden han begraves på Troekurovskoje-kirkegården senere tirsdag.

De russiske myndigheder har udlovet en dusør på tre millioner rubler (320.000 kroner) for oplysninger om drabet på Nemtsov.

Det er en betragtelig sum i Moskva, hvor en gennemsnitlig månedsløn er 60.000 rubler (6400 kroner).

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip