EU-Kommissionen vil lede efter hestekød igen

EU-Kommissionen vil gennemføre en ny runde DNA-test af kød solgt som oksekød. Det skal ske for at sikre, at der ikke længere er problemer med, at der flere steder sniger sig store mængder hestekød ind i oksekødsprodukterne.

Kommissionen oplyser fredag i en pressemeddelelse, at en særlig ekspertkomité med ansvar for fødekæden har godkendt anbefalingen af den nye runde prøver, som skal finde sted i løbet af foråret.

Det vil være op til hvert enkelt af EU's 28 medlemslande at organisere prøveforløbet, så EU-Kommissionen kan offentliggøre de samlede resultater til juli.

En første runde DNA-test viste sidste år, at der var hestekød i 4,6 procent af de testede kødprodukter, der var blevet solgt som rent oksekød.

Der blev samtidig fundet spor af den potentielt sundhedsskadelige medicin phenylbutazon i en halv procent af de prøver, der også blev testet for det.

Hestekødsskandalen begyndte at rulle, efter at de irske fødevaremyndigheder i januar sidste år som de første blev opmærksomme på, at der var hestekød i hamburgere, der burde have bestået af rent oksekød.

Siden stod det klart, at der var et markant problem med fejlmærkning i en række EU-lande.

Prøverne afslørede, at problemerne var størst i Frankrig, hvor der blev fundet hestekød i 8,8 procent af de testede oksekødsprodukter.

De danske prøver viste et mere begrænset omfang med hestekød i tre af 70 prøver, svarende til 2,1 procent. Til gengæld blev der fundet svinekød i 10 af de 70 prøver.

EU-Kommissionen har under hele forløbet understreget, at der ikke har været grund til at frygte for befolkningens sundhed, men at der alene var tale om problemer med fejlagtig mærkning og svindel for at snige det billigere hestekød ind i de dyrere oksekødsprodukter.

/ritzau/

 

Dagens Gossip