EU-præsident: Måske umuligt at nå parallelaftale om Europol

admin

425 uger siden

|

17/05/2016

Dagens topnyheder

Det bliver ikke bare svært for Danmark at opnå en parallelaftale om Europol med EU, det bliver "måske umuligt", lyder det tirsdag på et pressemøde i Statsministeriet.

Ordene kommer fra EU-præsident Donald Tusk, som mødes med statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) under et besøg i Danmark og senere Grønland.

- Det bliver ikke let, måske umuligt, siger Tusk.

Men det er også i andre landes interesse, at Danmark går med i en aftale om det fælleseuropæiske politisamarbejde, så derfor er det stadig en af prioriteterne.

- Det er en af vores prioriteter. For det er også en sag, der er vigtig for andre lande end Danmark. Hvad er mere vigtigt i denne tid end samarbejde mellem medlemslandene om antiterror, siger Tusk.

- Det er derfor, at jeg kan forsikre, at en dansk parallelaftale måske ikke er på toppen af listen, men den er blandt vores prioriteter.

EU er udfordret af blandt andet flygtninge- og migrantstrømmen, den britiske EU-afstemning og flygtningeaftalen med Tyrkiet.

Det udvidede Europol træder i kraft 1. maj næste år, men parterne er tidligere blevet enige om at forsøge at få en aftale på plads inden udgangen af 2016.

Statsministeren vender dog argumentet på hovedet.

- At det måske er umuligt er i min ordbog det samme som, at det måske er muligt. Danmark og Europa har en fælles interesse i at bekæmpe terrorisme. Det kan betyde, at vi finder en løsning trods alt.

- Men kommissionen har travlt med blandt andet flygtningekrisen, og vi skal have en løsning i løbet af sommeren eller i det tidlige efterår for at være sikre på, Danmark kan forblive i Europol, siger Lars Løkke Rasmussen.

Eksperter på området og kommentatorer venter, at det bliver svært at opnå en parallelaftale for Danmark, når det fælles europæiske politisamarbejde overgår fra at være mellemstatsligt til at være overstatsligt.

Omvendt mener blandt andet Enhedslisten og Dansk Folkeparti, at det vil være muligt at indgå en aftale.

/ritzau/