EU-præsidenten indkalder til nyt topmøde om flygtninge

EU-præsidenten Donald Tusk indkalder til et nyt uformelt EU-topmøde om flygtningekrisen torsdag i næste uge på Malta.

Det nye topmøde afholdes, mens EU-lederne i forvejen er samlet i Maltas hovedstad, Valletta, hvor de deltager i et topmøde mellem EU og Afrika, oplyser EU-præsidenten tirsdag aften.

- Hvis vi skal undgå det værste, må vi sætte fart på vores handlinger, skriver Donald Tusk i sin invitation til EU's stats- og regeringschefer.

Han skriver, at strømmen af migranter, der søger til Europa, fortsætter i et omfang, der er uden fortilfælde, og at nogle EU-lande har iværksat forskellige foranstaltninger ved Schengen-områdets ydre grænser.

- Som jeg før har advaret om, så er den eneste måde ikke at afmontere Schengen at sikre ordentlig styring af EU's ydre grænser, skriver EU-præsidenten.

- Vi må gøre alt, hvad vi kan, for at at bevare Schengen intakt, og derfor skal ethvert initiativ, der kan føre til genetablering af grænser inden for Schengen, undgås, skriver han desuden.

Formålet med topmødet er især at bedømme, hvor langt EU-landene er nået med at føre de initiativer ud i livet, som de allerede har besluttet.

Men EU-præsidenten vil ikke udelukke, at de 28 EU-lande på topmødet kan blive nødt til også at udstikke nye retningslinjer for at håndtere flygtningekrisen.

EU-lederne skal blandt andet diskutere forsøget på at lave en aftale med Tyrkiet om at dæmme op for menneskestrømmen til Europa, men også hvordan det går med at føre den omstridte beslutning om at omfordele 160.000 flygtninge rundt i EU ud i livet.

De skal også diskutere EU's modtagefaciliteter, herunder opsætning af de såkaldte hot spots i Grækenland og Italien, hvor flygtninge og migranter skal identificeres og registreres.

Og endelig skal EU-toppen igen diskutere, hvordan de effektivt kan styrke kontrollen med de ydre grænser.

Det uformelle EU-topmøde holdes i Valletta på Malta kl. 14.30 på torsdag i næste uge.

/ritzau/

 

Dagens Gossip