EU tager fat på varme kartofler i migrationsdebatten

De kaotiske forhold i Libyen, krigen i Syrien og økonomisk armod på Balkan har de seneste år øget presset på Europas grænser så voldsomt, at flere EU-lande, EU-Kommissionen og FN's flygtningeorganisation, UNHCR, melder sig med kreative og kontroversielle forslag.

Men den danske justitsminister, Mette Frederiksen (S), er torsdag på et møde blandt EU-landenes justits- og indenrigsministre i Bruxelles ikke til sinds at hverken etablere migrantlejre i tredjelande, åbne for asylansøgninger afleveret i udlandet eller at lave en fordelingsnøgle for asylansøgere internt i EU.

- Den danske holdning er meget klar. Vi ønsker at føre dansk asylpolitik. Der ønsker vi ikke at tilvælge den europæiske vej, siger Mette Frederiksen.

Ministeren siger, at mange lande "ser det modsat af, hvad Danmark gør".

Hun er blandt andet helt klar i sin afvisning af, at man for at skabe mere sikre og lovlige veje for migration til EU som alternativ til de livsfarlige bådture over Middelhavet skal gøre det muligt at søge asyl på EU's repræsentationer i tredjelande.

EU's migrations- og indenrigskommissær Dimitris Avramopoulos siger, at forslaget kan komme med i EU-Kommissionens varslede migrationsudspil til maj.

- Vi har ikke truffet nogen beslutning. Men vi overvejer muligheden af at postere en slags immigrationsattachéer på delegationer i tredjelande. Det handler om at skabe bedre betingelser for lovlig migration.

- Hvis vi havde gjort det for mange år siden, ville meget være anderledes i dag, siger Avramopoulos på et pressemøde.

Blandt andet Italien bakker entusiastisk op om tanken, og både Tyskland og Østrig skal også være interesserede i at køre pilotprojekter på området.

Men Danmark vil ikke være med. Heller ikke når det gælder UNHCR's idé om et pilotprojekt for en mere ligelig fordeling af asylansøgere mellem EU-landene.

- Nej, det vil vi ikke. Selv om det er svære vilkår, bliver vi nødt til at holde fast i, at det er det land, hvortil man kommer først, som er det land, hvor man søger asyl.

- Vi har jo haft det tidligere, at man kunne søge asyl på danske ambassader. Det er vi gået væk fra. Det, tror jeg, kun vil accelerere flygtningeproblemstillingen endnu mere, siger Mette Frederiksen.

/ritzau/

.

Dagens Gossip