EU-topmøde er ved at trykke på pauseknappen

EU-topmødet i Bruxelles nærmer sig onsdag sin afslutning, uden at stats- og regeringscheferne er blevet enige om et eneste navn på, hvem der skal bestride en række ledige topposter i EU.

Ritzau erfarer fra kilder tæt på forhandlingerne, at der forventes truffet en beslutning om, at mødet bliver hævet onsdag aften efter en snak over middagsmaden med den kommende kommissionsformand, Jean-Claude Juncker.

Lederne skal formentlig tilbage til Bruxelles igen i slutningen af august for at gøre et nyt forsøg på at lægge jobkabalen.

Ifølge Ritzaus oplysninger skyldes udsættelsen blandt andet, at flere medlemslande ikke er tilfredse med tanken om at nøjes med at sætte navn på en kandidat til jobbet som ny udenrigschef efter briten Catherine Ashton.

Flere af landene ønsker at træffe den beslutning samtidig med beslutningen om, hvem der skal være EU-præsident - eller formelt: formand for Det Europæiske Råd - efter belgieren Herman Van Rompuy.

Desuden har flere lande under forberedelserne til onsdagens møde forsøgt at knytte sammensætningen af den kommende EU-kommission sammen med besættelsen af topstillingerne.

Ved at vente med at sætte navn på topjobbene får den kommende kommissionsformand, Juncker, mere ro til selv at sammensætte sin kommission.

Ud over udenrigschefen og EU-præsidenten er der lagt op til, at der bliver oprettet et fast job i Bruxelles som leder af eurogruppen, der er forsamlingen af eurolandenes økonomi- og finansministre.

Det job varetages i øjeblikket som et bijob af Hollands finansminister, Jeroen Dijsselbloem.

Der har i periferien af topmødet onsdagen igennem cirkuleret masser af mere eller mindre konkrete rygter om navnekombinationer, der kunne have været faldet i hak allerede onsdag.

Flere af rygterne, der stammer fra en blanding af spekulationsivrige journalister, mere eller mindre velinformerede diplomater og embedsmænd helt tæt på forhandlingerne, nævner stadig statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) som mulig kandidat til jobbet som EU-præsident.

/ritzau/

 

Dagens Gossip