EU-toppen har både løfter og krav med til Ukraine

Selv om Ukraines ledere de seneste måneder har øget presset for at få Den Europæiske Union til at sende en fredsbevarende mission til den østlige del af landet, bliver ønsket næppe opfyldt, når EU's øverste ledere mandag er til topmøde i Kijev.

EU-præsident Donald Tusk kommenterer forud for mødet anmodningen i et interview med det ukrainske medie UNN.

- Jeg ser ærlig talt ikke den store entusiasme i Europa for en særlig fredsbevarende mission i Ukraine. Men holdningerne kan selvfølgelig ændre sig, siger Tusk.

Han medgiver i interviewet, at aftalen om våbenhvile og rammen for en fredsplan, der i februar blev indgået i den hviderussiske hovedstad Minsk, nok ikke er perfekt for Ukraine.

Men EU giver det højeste prioritet at få aftalerne gennemført.

En højtstående EU-embedsmand sagde i fredags ifølge nyhedsbureauet dpa, at EU i øjeblikket ikke har nogen fælles holdning til det ukrainske ønske om en fredsbevarende mission. Men at man "studerer forslagene nøje".

Ved mandagens topmøde i den ukrainske hovedstad er Ukraine repræsenteret af præsident Petro Porosjenko, mens EU repræsenteres af Donald Tusk, kommissionsformand Jean-Claude Juncker samt udvidelses- og naboskabskommissær Johannes Hahn.

De europæiske ledere ventes at bruge topmødet til at vise solidaritet med Ukraine i konflikten med Rusland, samtidig med at de opretholder presset for at få gennemført omfattende reformer i landet.

Reformkravet gælder blandt andet inden for retsvæsnet og Ukraines energisektor.

Om godt tre uger mødes alle EU-landenes ledere med lederne fra Ukraine og de fem øvrige lande i EU's østlige partnerskab - Armenien, Aserbajdsjan, Hviderusland, Georgien og Moldova.

Ukraine er blandt de tre lande, der ønsker tættest tilknytning til EU. De håber, at topmødet i den lettiske hovedstad, Riga, på skrift vil anerkende deres langsigtede ønske om at blive medlemmer af EU.

/ritzau/

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip