Europas natur kan slippe for milliarder af plastikposer

En principiel aftale, der mandag er indgået i Bruxelles, vil fremover kunne begrænse europæernes forbrug af plastikposer med mange milliarder hvert år - og dermed også begrænse forureningen af Europas natur og have med plastik, der skader pattedyr og fugle.

Det er efter lange forhandlinger lykkedes EU-Parlamentets miljøudvalg og det italienske EU-formandskab at blive enige om et kompromis om plastikposer. Aftalen afventer dog at få flere blå stempler.

Teksten skal stadig godkendes af hele EU-Parlamentet og af de enkelte medlemslande, før den kan blive til virkelighed.

EU-Parlamentets chefforhandler, Margrete Auken (SF), kalder imidlertid aftalen historisk.

- Det er rigtigt godt nyt for miljøet, som hvert år belastes af otte milliarder plastikposer til skade for natur, mennesker og dyr. Jeg er pærestolt af at have stået i spidsen for dette vigtige arbejde, siger hun i en kommentar.

Europæerne bruger årligt godt 100 milliarder plastikposer, herunder knap 90 milliarder af de tynde engangsposer. Af dem havner otte milliarder hvert år i naturen, viser tal fra EU-Kommissionen.

Eksempler fra flere europæiske lande har vist, at forbruget af plastikposer falder drastisk, hvis forbrugeren skal betale for dem i butikkerne, påpeger Margrete Auken.

- I Irland satte man pris på plastikposerne og oplevede en nedgang i forbruget på over 90 procent i løbet af bare fem måneder. Det er mit håb, at vi opnår samme reduktion i hele EU og får bugt med hele dette idiotiske overforbrug af plastik, siger hun.

Kompromisforslaget skal nu altså formelt godkendes af EU-Parlamentet og de enkelte medlemslande. Det giver landene frihed til at vælge mellem at indføre en pris på plastikposer - eller at vedtage at begrænse forbruget af plastposer med 80 procent inden fem år.

Den danske regering kan ifølge Ritzaus oplysninger støtte kompromisforslaget, fordi det er blevet mere fleksibelt, hvad angår virkemidler. Forslaget får størst betydning i Øst- og Sydeuropa, hvor forbruget af de lette plastikposer er langt højere end i Danmark.

/ritzau/

 

Dagens Gossip