Eurotopmøde i hård kamp om kravene til Grækenland

Eurolandenes stats- og regeringschefer har hele natten igennem været i hård kamp om de betingelser, som Grækenland skal opfylde for at få grønt lys til forhandlinger om et nyt støtteprogram for den kuldsejlede græske økonomi.

Tyskland har på topmødet, der begyndte søndag klokken 16 i Bruxelles og stadig er i gang mandag morgen, presset hårdt på for at få Grækenland til at gennemføre omfattende privatiseringer, der skal skaffe flere penge i kassen.

Et af de forslag, der er på tale, er at overføre værdier for 50 milliarder euro, hvilket svarer til 375 milliarder kroner, til en uafhængig fond, der skal stå for privatisering for at nedbringe den græske gæld.

Fonden skal styres af de græske myndigheder under overvågning af EU's institutioner.

Men her stritter den venstreorienterede græske regering under ledelse af premierminister Alexis Tsipras voldsomt imod.

En anden uenighed går på Den Internationale Valutafonds rolle i den græske redningsplan. Tsipras ønsker Valutafondens rolle reduceret.

Det, der står på spil for Grækenland, er udsigten til forhandlinger om en ny støtteordning på måske over 600 milliarder kroner, hvis eurotopmødet når til enighed.

Ender knald eller fald-topmødet derimod med et sammenbrud, står Grækenland over for statsbankerot og exit fra euroen.

EU-præsidenten Donald Tusk, der styrer slagets gang på topmødet, har holdt pauser under topmødet for at give tid til bilaterale forhandlinger blandt andet mellem Tsipras, den tyske forbundskansler, Angela Merkel, og den franske præsident, François Hollande.

Kort før klokken 04.30 mandag morgen har Tusk samlet eurotopmødet igen efter en fem timer lang pause, der er brugt til bilaterale forhandlinger. EU-præsidenten har her fremlagt et kompromisforslag, skriver hans talsmand på Twitter.

Angela Merkel lagde allerede op til hårde forhandlinger, da hun søndag eftermiddag ankom til topmødet.

- Der bliver ikke en aftale for enhver pris. Jeg ved, at nerverne er på højkant, men det er vigtigt at afveje fordele og ulemper over for hinanden - både af hensyn til Grækenlands fremtid, men også af hensyn til eurozonens fremtid, sagde Merkel.

Kilder tæt på forhandlingerne fortæller om en træt og halvsmadret Tsipras på vej tilbage til det græske delegationslokale sammen med sin nyudnævnte finansminister, Euclid Tsakalotos, i en pause mellem møderne.

De hårde krav, som er udarbejdet af eurolandenes finansministre og givet videre til brug på topmødet, sætter på mange områder nærmest Grækenland under administration, og de går samtidig på tværs af mange af de løfter, som Tsipras er valgt på at være imod.

Han kan derfor vente et oprør på venstrefløjen af sit Syriza-parti, hvis han vender hjem til Athen med en aftale på de betingelser, der ligger på forhandlingsbordet i Bruxelles, skriver græske aviser.

Det er et oprør, som Tsipras enten skal slå hårdt ned på, eller også ender krisen med enten nyvalg eller en bred samlingsregering, skriver de græske medier.

Eurolandene kræver, at Tsipras og hans regering i lyntempo gennemfører de første vigtige reformer og lovændringer, så de er vedtaget senest på onsdag 15. juli, hvis det skal komme på tale at indlede forhandlinger om en ny støtteordning.

/ritzau/

 

Dagens Gossip