Færre fyringer beviser krisens kommende død

Antallet af fyringsvarsler tog et kraftigt dyk i december, hvor økonomerne ellers havde frygtet et hop. Det viser tal fra Arbejdsmarkedsstyrelsen.

Mens november bød på det højeste antal fyringsvarsler i tre år, nemlig 2153, kom december ned på blot 308, viser opgørelsen.

- Det er naturligvis et positivt tal, men man skal holde sig for øje, at december normalt er en måned, hvor virksomhederne ikke vælger at fyre, siger Tore Stramer, seniorøkonom i Nykredit.

Over en tremåneders periode er antallet af fyringsvarsler steget med 53 personer fra gennemsnitligt 1002 personer pr. måned til 1055 personer pr. måned.

- Men den stort set stabile udvikling i antallet af fyringsvarsler må dog siges at være en positiv overraskelse med tanke på, at dansk økonomi i øjeblikket skrumper, og beskæftigelsen er faldende, siger seniorøkonomen i en kommentar.

En række større virksomheder som Dong og Danske Bank har i efteråret været ude og annoncere fyringsrunder.

- Det betyder også, at man må forvente, at antallet af fyringsvarslinger kommer til at stige over de kommende måneder, siger Tore Stramer.

I 2012 var der 13.443 fyringsvarsler. Og året før - i 2011 - var der 11.406 fyringsvarsler:

- Går vi tilbage til finanskrisens start, så var der til sammenligning 17.228 fyringsvarsler i 2008 og 28.198 i 2009. Der er således ingen tvivl om, at krisen på arbejdsmarkedet er stilnet af, siger Danske Banks cheføkonom, Steen Bocian.

Men selv om det har været værre, så forventer banken, at det forholdsvis høje antal fyringsvarsler i efteråret vil afspejle sig i en stigende ledighed over de kommende måneder.

- Krisen på arbejdsmarkedet er med andre ord ikke lagt bag os. Der er da også meget langt ned til niveauet for antallet af fyringsvarsler i 2007, inden krisen satte ind. I 2007 var der kun 6084 fyringsvarsler, siger Steen Bocian.

/ritzau/

 

Dagens Gossip