Fagbevægelsen presser regeringen med dagpengeudspil

Fagbevægelsens top lægger nu pres på regeringen i den omstridte sag om dagpengesystemet kort tid før folketingsvalget.

LO og FTF, som samlet organiserer 1,5 millioner lønmodtagere, har formuleret ni principper for et bedre dagpengesystem.

Omkring 10.000 færre om året bør ifølge de to organisationer miste retten til dagpenge. Et af omdrejningspunkterne lyder, at det skal være lettere at optjene retten til dagpenge.

Blandt de ni punkter er, at også korte jobforløb bør kunne omsættes til dagpengeret.

- Tankegangen er, at man skal have en kortere genoptjening, som så måske også giver kortere dagpengeperiode.

- Hvis du for eksempel arbejder to måneder, optjener du måske fire måneders dagpengeret. Eller hvis du arbejder tre, optjener du seks, siger Harald Børsting, som er formand for LO til Politiken.

Han understreger dog, at de ikke har lagt sig fast på det endelige forhold mellem arbejdsmængde og dagpengeret.

I dag kræves der samlet et års arbejde for at optjene retten til to års dagpenge.

Harald Børsting sidder med i regeringens dagpengekommission, som blev nedsat for at komme med anbefalinger til, hvordan det mere end 100 år gamle dagpengesystem kan reformeres.

Et af de største problemer i det nuværende system er, at korttidsjob og småjob ikke er attraktive, fordi de ikke "batter noget", mener han.

Blandt de øvrige principper lyder, at dagpengesystemet skal være enklere, mere attraktivt for nyuddannede og fortsat bygge på klare rådighedsregler.

Flere og flere har mistet retten til dagpenge, og emnet har været et af de mest omtålelige for regeringen. Over 50.000 har mistet dagpengeretten, siden det nye dagpengesystem trådte i kraft.

Regeringen vil dog ikke byde ind med et nyt system, før dagpengekommissionen ventes at komme med dets anbefalinger efter folketingsvalget.

- Jeg vil gerne give kommissionen ro til at arbejde. Det varer faktisk ikke så mange måneder, før de kommer med det. September er lige om hjørnet, siger beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen (S) til Politiken.

/ritzau/

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip