FAKTA: Bosnien-Hercegovina går til valg

* Det bjergrige land er en indlandsstat bortset fra en kyststrækning på 20 kilometer langs Adriaterhavet. Landet grænser op til Kroatien i nord og vest og Serbien og Montenegro mod øst.

* Størrelse: 51.129 kvadratkilometer.

* Befolkning: Omkring 3.8 millioner mennesker.

* Hovedstad: Sarajevo.

* Bosnien-Hercegovina er forfatningsmæssigt en forbundsrepublik. Forbundsparlamentet består af to kamre: Predstavnićki Dom og Dom Naroda. Det første består af 42 medlemmer, der vælges for fire år i direkte valg fordelt med 14 til hver af de tre etniske enheder i landet.

* Religion: Der bor 40 procent muslimer, 31 procent er serbisk-ortodokse og hver tiende er katolik.

* Historie: Var en del af det Osmanniske Rige i næsten fem århundreder. i 1878 blev Bosnien og Hercegovina underlagt Østrig-Ungarn. I 1945 blev det et af seks nye jugoslaviske republikker.

* Landets uafhængighed i 1992 udløste en tre et halvt år lang borgerkrig landet.

* Omkring 100.000 mistede livet under borgerkrigen og 2,2 millioner mennesker, hvilket er mere end halvdelen af befolkningen, blev fordrevet.

* Bosnien-Hercegovina har siden borgerkrigen været et af de fattigste lande i Europa og er i høj grad afhængig af økonomisk hjælp fra omverdenen. Gennemsnitslønnen er omkring 415 euro om måneden.

* 18 procent af befolkningen lever under fattigdomsgrænsen, og ifølge landets statistikbureau ligger arbejdsløsheden på 44 procent.

Kilde: Den Store Danske og AFP

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip