FAKTA: Derfor flygter folk fra Eritrea

Professor ved Center for Afrikastudier ved Københavns Universitet, Holger Bernt Hansen, forklarer situationen i Eritrea.

* Hvad er det for et land?

- Tidligere italiensk og britisk koloni, som senere kom under Etiopien. Fik efter løsrivelseskamp uafhængighed i 1993. Frihedsbevægelsen fra dengang mener stadig, at den har eneretten til magten, fordi den kæmpede for uafhængigheden. Det har ført til et autoritært styre. Oppositionen bliver slået ned. Domstole er sat ud af funktion, hvis de ikke lige følger regeringen.

* Hvad flygter de fra?

- Militærtjenesten, dårlige levevilkår og usikkerhed om styrets hensigter. Eritrea vil fastholde en stor hær, fordi det stadig er i strid med Etiopien om grænsedragning. Der er op til 10 års værnepligt. Værnepligtige lever under meget kummerlige forhold og får en beskeden løn. Styret bruger alle penge på militæret. Landet udvikles ikke, så de generelle levevilkår er ringe.

* Hvordan er stabiliteten i landet?

- Den jernnæve, der regerer landet, skaber en stabilitet. Men det bringer usikkerhed med sig. Enhver, der ytrer sig negativt over for styret, bliver gjort tavse eller rådner op i fængslerne. Oppositionen har ringe vilkår. Mange NGO'er - især de kristne - er blevet smidt ud. Pressen er også blevet bragt til tavshed.

* Hvordan er Eritreas forhold til internationale institutioner?

- Dårligt. Eritrea er under sanktioner fra FN og Den Afrikanske Union på grund af støtte til den islamistiske terrorgruppe al-Shabaab i Somalia.

* Er et angre-brev og betaling af ekstra skat nok til at vende trygt tilbage til Eritrea?

- Staten benytter situationen til at få penge. Om det er nok for den enkelte, kan jeg ikke sige.

/ritzau/

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip