FAKTA: Det stemmer skotterne om

* Den 18. september holder Skotland folkeafstemning for at afgøre, om Skotland skal rive sig løs fra Storbritannien og blive et selvstændigt land.

* Personer over 16 år har stemmeret til valget om Skotlands fremtid, hvis de opfylder en række krav om tilhørsforhold. Derudover skulle vælgere registrere sig senest 2. september.

* Spørgsmålet til de skotske vælgere vil helt præcist lyde: "Should Scotland be an independent country?" ("Bør Skotland være et selvstændigt land?")

* Selvstændighedsfløjen ledes af bevægelsen Yes Scotland med nationalisten og Skotlands førsteminister Alexander Salmond i front.

* Salmond har erklæret, at ved et ja til selvstændighed skal Skotland og Storbritannien i gang med at forhandle skilsmisse, herunder Skotlands valuta, fordeling af britisk gæld, olieressourcer, skæbnen for britiske atomvåben og meget andet.

* Den 24. marts 2016 skal forhandlingerne være afsluttet, så den nye stat kan udråbes.

* Kampen for at holde Skotland i Storbritannien ledes af bevægelsen Better Together med den tidligere Labour-finansminister Alistair Darling i front.

* De store partier i Storbritannien - Labour, De Konservative og De Liberale Demokrater - har alle lovet Skotland, at lokalparlamentet i Edinburgh vil få yderligere beføjelser, hvis Skotland bliver i Storbritannien.

* Meningsmålingerne viser, at selvstændighedsfløjen på det seneste har fået stadig mere opbakning. I en ny YouGov-rundspørge i Sunday Times bakker 51 procent af de adspurgte op om skotsk løsrivelse, mens 49 procent vil forblive britiske borgere i Det Forenede Kongerige.

* Dermed har nej-kampagnen i slutspurten op til den historiske folkeafstemning 18. september sat et forspring på 22 procentpoint over styr.

Kilde: BBC og Reuters

/ritzau/

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip