FAKTA: Det stemmer skotterne om

* Den 18. september holder Skotland folkeafstemning for at afgøre, om Skotland skal rive sig løs fra Storbritannien og blive et selvstændigt land.

* Personer over 16 år har stemmeret til valget om Skotlands fremtid, hvis de opfylder en række krav om tilhørsforhold. Derudover skulle vælgere registrere sig senest 2. september.

* Spørgsmålet til de skotske vælgere vil helt præcist lyde: "Should Scotland be an independent country?" ("Bør Skotland være et selvstændigt land?")

* Selvstændighedsfløjen ledes af bevægelsen Yes Scotland med nationalisten og Skotlands førsteminister Alexander Salmond i front.

* Salmond har erklæret, at ved et ja til selvstændighed skal Skotland og Storbritannien i gang med at forhandle skilsmisse, herunder Skotlands valuta, fordeling af britisk gæld, olieressourcer, skæbnen for britiske atomvåben og meget andet.

* Den 24. marts 2016 skal forhandlingerne være afsluttet, så den nye stat kan udråbes.

* Kampen for at holde Skotland i Storbritannien ledes af bevægelsen Better Together med den tidligere Labour-finansminister Alistair Darling i front.

* De store partier i Storbritannien - Labour, De Konservative og De Liberale Demokrater - har alle lovet Skotland, at lokalparlamentet i Edinburgh vil få yderligere beføjelser, hvis Skotland bliver i Storbritannien.

* Meningsmålingerne viser, at selvstændighedsfløjen på det seneste har fået stadig mere opbakning. I en ny YouGov-rundspørge i Sunday Times bakker 51 procent af de adspurgte op om skotsk løsrivelse, mens 49 procent vil forblive britiske borgere i Det Forenede Kongerige.

* Dermed har nej-kampagnen i slutspurten op til den historiske folkeafstemning 18. september sat et forspring på 22 procentpoint over styr.

Kilde: BBC og Reuters

/ritzau/

 

Dagens Gossip