FAKTA: Europæisk enhedspatent har lange udsigter

Se her, hvad der sker, når de sidste stemmer er talt op efter søndagens folkeafstemning, og det står klart, om danskerne siger ja eller nej til at deltage i den europæiske patentdomstol:

Hvis vi stemmer ja:

* Selvom danskerne tilslutter sig patentdomstolen, er der alligevel lang vej, før de første ansøgninger om det europæiske enhedspatent kan sendes af sted.

* Aftalen om en europæisk patentreform træder nemlig først i kraft, når mindst 13 lande inklusiv Tyskland, Frankrig og Storbritannien har endeligt tilsluttet sig - det man kalder at ratificere aftalen.

* Aftalen er betinget af, at de tre lande har tilsluttet sig, fordi patentdomstolens centrale hovedsæder er placeret netop her.

* Ifølge Udenrigsministeriet vil det formentlig først ske engang i løbet af 2015. Det kan dog tage endnu længere tid, før enhedspatentet vil gælde i alle de 24 lande, som regner med at tilslutte sig aftalen.

* Indtil nu er det kun Østrig og Frankrig, der har sat den endelige underskrift på patentaftalen.

Hvis vi stemmer nej:

* Uanset om Danmark stemmer nej til at tilslutte sig patentdomstolen, fortsætter processen med at udfolde patentreformen på europæisk plan.

* Danske virksomheder vil under alle omstændigheder kunne søge et europæisk enhedspatent, når det bliver en realitet formentlig i løbet af 2015.

* Enhedspatentet får dog så ikke virkning i Danmark, og derfor vil det som i dag kræve en særskilt ansøgning at sikre sine rettigheder til et produkt eller en idé i Danmark.

Kilde: Udenrigsministeriet, EU-Kommissionen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip