FAKTA: Fremtidens Danmark får flere oversvømmelser

Vandmasser, der oversvømmer kældre, veje og togskinner, bliver et hyppigere scenarie i fremtidens Danmark på grund af klimaforandringerne, viser en ny rapport fra Miljøministeriet.

Se konklusionerne her:

* Frem mod 2100 vil vandstanden omkring Danmark stige med 70-80 centimeter.

* Det kan dog ikke udelukkes, at vandstanden vil stige endnu mere. Det skyldes, at der er stor usikkerhed om, hvor hurtigt isen vil smelte omkring Grønland mod nord og Antarktis mod syd.

* Ekstrem nedbør vil blive hyppigere og mere intens i det fremtidige varmere klima.

* Kombinationen af hyppigere skybrud og højere havniveau vil føre til markant øget risiko for oversvømmelser i havnebyer og kystområder.

* I Esbjerg vil man hvert femte år få en vandstand mere end fire meter over normalen i 2100. Hidtil er det kun sket hvert 100. år. Omkring hvert 10. år vil vandstanden ryge over 4,4 meter, og det er indtil nu kun sket hver 500. år.

* I København vil en nuværende såkaldt 500-års hændelse på 1,7 meter overskrides flere gange om året i et fremtidigt klima med en meter havniveaustigning.

* Danmark er et af de fem lande i EU, hvor den stigende vandstand vil koste flest penge i forhold til bruttonationalproduktet. Danmark vil også være blandt de dyreste lande at beskytte på grund af landets lange kystlinje.

* Tidligere på måneden viste en klimarapport fra DMI blandt andet, at vandstanden omkring Danmark vil stige 0,6 meter frem mod århundredskiftet, hvis vi ikke nedsætter udledningen af drivhusgasser.

* Ifølge Miljøministeriet skyldes forskellen, at den seneste rapport, som DMI også har bidraget til, bygger på nyere data.

Kilde: "Analyse af IPCC delrapport 2" fra Miljøministeriet og Naturstyrelsen. "Fremtidige klimaforandringer i Danmark" fra DMI

/ritzau/

 

Dagens Gossip