FAKTA: Her er militsen der forsvarer Kobani

De syrisk-kurdiske styrker, der forsvarer grænsebyen Kobani, har i mange dage kæmpet mod en militær overmagt.

* YPG (Yekineyen Parastina Gel på kurdisk) er en milits, som opererer i de kurdiske områder i det nordlige og nordøstlige Syrien.

* YPG i Kobani siger, at den kun har lette våben.

* Gruppen består både af mænd og kvinder og udgør den væbnede fløj af Syriens magtfulde kurdiske Demokratiske Unions Parti (PYD).

* Wladimir van Wilgenburg fra tænketanken Jamestown Foundation i USA, siger, at YPG angiveligt allerede blev oprettet i 2004 efter kurdiske demonstrationer mod Syriens regering.

* Men det blev ikke offentliggjort før i juli 2012 - omkring et år inde i krigen i Syrien.

* Det var i 2012, at YPG blev indsat som en de facto hær i Syriens kurdiske områder.

* YPG, der patruljerer i deres regioner og bemander kontrolposter, har spillet en central rolle i kampen mod Islamisk Stat - ikke mindst i Kobani, der er landets tredjestørste kurdiske by.

* Tyrkiet og mange iagttagere siger, at YPG og partiet PYD er knyttet til Kurdistans Arbejderparti, PKK, som har ledet et væbnet separatistisk oprør i det sydøstlige Tyrkiet, og som opfattes som en terrororganisation i Vesten.

* PKK-lederen Abdullah Öcalan er yderst populær blandt kurderne i Syrien.

* YPG's ledere er blevet trænet i PKK-lejre, siger Maria Fantappie, der er analytiker i tænketanken Den Internationale Krisegruppe (ICG).

* Syriens militær trak sig i 2012 tilbage fra kurdiske områder, hvilket førte til beskyldninger om et samarbejde mellem kurderne og Assad-regimet, og kurderne har et anstrengt forhold til den moderate syriske opposition.

* Eksperter siger, at der ikke findes nogen alliance mellem kurderne og regimet, men at der er en "strategisk forståelse" mellem dem.

* ICG siger, at YPG månedligt betaler 118 euro (omring 878 kroner) i løn til mellem 25.000 og 30.000 mand. Pengene kommer især fra donorer i Tyrkiet og i EU-landene.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip