FAKTA: Her skæres der i udviklingsbistanden

Partierne i rød blok er enige om at spare én milliard kroner på udviklingsbistanden, Pengene skal gå til at betale en del af regningen for et stigende antal asylansøgere i Danmark.

Her er hovedpunkterne i spareøvelsen:

* 485 millioner findes på den bilaterale bistand til udviklingslandene i Afrika, Asien og Latinamerika

- Hovedparten af pengene kommer ved at annullere programmet for regional økonomisk integration i Østafrika. På regeringens finanslovforslag var der afsat 400 millioner kroner over fem år til det formål.

- Pakistan får reduceret sit såkaldte landeprogram til fremme af stabilisering og genopbygning med 30 millioner kroner.

- Afghanistan får udskudt dele af landeprogrammet, hvilket giver en besparelse på 64 millioner kroner. Regeringen forventer dog som lovet at kunne give de penge, som er afsat ifølge forliget om Afghanistanplanen - pengene bliver blot udskudt.

- Palæstina får trods besparelser andre steder afsat ni millioner kroner til tre-årigt bidrag til det danske hus i Ramallah (DHIP). Det har været en mærkesag for SF og Enhedslisten, der kæmper for stærkere bånd til palæstinenserne.

* 128 millioner kroner findes på erhvervsordninger som Danida Business Partnerships og Danida Business Finance

*227 millioner kroner findes på Det Arabiske Initiativ

- Regeringen ville med finansloven for 2015 oprindeligt give et to-årigt tilsagn om støtte til reformer og demokrati via Det Arabiske Initiativ. Det bliver nu reduceret til et etårigt tilsagn, hvilket giver en besparelse på 227 millioner.

* 138 millioner kroner findes på stabilisering og konfliktforebyggelse

- Regeringen havde afsat 150 millioner kroner til stabilisering og konfliktforebyggelse, som dog ikke var udmøntet. De penge sløjfes. Men parterne har dog valgt at afsættes 12 millioner kroner fire-årigt bidrag til ikke-militære konfliktløsningsaktiviteter. Det sker, efter Danmark de seneste år har været blandt de mest militært aktive nationer i Irak, Afghanistan og Libyen.

* 27 millioner kroner findes på drift og administration

- På grund af besparelserne skal Udenrigsministeriet fremover administrere en mindre del af den samlede danske bistand. Derfor reduceres omkostningerne til administration.

Kilde: Udenrigsministeriet

/ritzau/

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip