FAKTA: Lægers misbrug af forskningsmidler

Skrevet af admin

26/06/2014

Dagens topnyheder

Konen med på arbejdsrejser, dyre middage, designermøbler og dobbelt bogføring. Inden for det seneste år er forskere på danske hospitaler blevet afsløret i en række sager om svindel med forskningspenge.

Region Midtjylland:

* Regionen har gransket 62 forskere og fundet frem til ni problematiske eller i en gråzone. Regionen kræver op mod 250.000 kroner betalt tilbage af de syv - heraf 200.000 kroner fra to.

* Det mest graverende forhold omhandler en forsker fra Regionshospitalet i Viborg, som har brugt forskningskroner på dyre middage, hotelværelser til sig selv og andre samt haft mangelfulde bilag i forbindelse med refusion af udgifter.

* En anden forsker har flere gange haft sin ægtefælle med på rejser som forskningsassistent. En tredje har udlejet sommerhuse, han selv ejer, til forskningsprojekter.

Region Hovedstaden:

* Rigshospitalet har politianmeldt fire overlæger fra hjertecentret, hvoraf to er blevet sigtet. Den ene sigtes for svindel for tre millioner kroner. Pengene er blandt andet brugt til private møbler, dyre designsolbriller og fisketure til Norge.

* En overlæge på Glostrup Hospital har brugt penge fra sin offentlige forskningskonto til at betale en privat gæld på godt 30.000 kr. Hospitalet har indledt en personalesag.

* På Finsencentret, der hører under Rigshospitalet, er der desuden fundet bilag, hvor det ikke er helt tydeligt, hvad pengene er gået til. Disse sager undersøges i øjeblikket.

/ritzau/