FAKTA: Syriens kemiske våben destrueres

Det danske skib Ark Futura har færdiggjort opgaven med at overføre kemiske våben fra Syriens kemiske våben til det amerikanske militærskib MV Cape Ray.

* Ark Futura ankom onsdag til den italienske havneby Gioia Tauro med den sidste sending kemiske våben fra Syrien.

* Våbnene bliver overført til et amerikansk krigsskib og siden destrueres i internationalt farvand, som er sidste fase i programmet, hvis formål er at ødelægge Syriens kemiske våbenbeholdning.

* Den første container af 78 blev hejst op fra Ark Futura og flyttet over på det amerikanske skib MV Cape Ray. Her destrueres de farligste 700 ton.

* MV Cape Ray er udstyret med to hydrolyse-systemer, der skal neutralisere kemikalierne til havs.

* Man har ikke før destrueret kemiske våben til havns, men teknologien har eksisteret i årtier. Hydrolysen forvandler de livsfarlige stoffer ti en form for giftigt slam.

* De første tre containere indeholder 20 ton sennepsgas, mens de andre 75 indeholder andre råmaterialer - blandt andet servegassen sarin.

* Syriens arsenal af kemiske våben er på omkring 1300 ton.

* Når MV Cape Ray er ude i internationalt farvand, forventes det, at det vil tage mellem 45 og 90 dage at sestruere de kemiske våben.

* Aftalen om at destruere Syriens kemiske våben blev indgået efter et kemisk angreb i Damaskus' forstænder 23. august 2013, hvor op mod 1400 personer mistede livet.

Kilde: AFP, Ingeniørregimentet i Skive.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip