FAKTA: Tyske regeringspartier dyster mod hinanden søndag

Tysklands forbundskansler, Angela Merkels, kristelige demokrater i CDU/CSU og hendes vicekansler og økonomiminister, Sigmar Gabriels, socialdemokratiske SPD er for første gang oppe mod hinanden ved søndagens EU-parlamentsvalg, siden de i december gik i regering sammen.

* Den store koalition nyder ifølge meningsmålinger stor opbakning i den tyske befolkning, og de seneste rundspørger inden EU-valget tyder da også på, at de 64 millioner vælgere i EU's største land vil belønne regeringspartierne ved europaparlamentsvalget.

* Merkels CDU og dets bayerske søsterparti CSU står med 37 til 38 procent til at blive valgets vinder og cirka få samme opbakning som ved det seneste EU-valg i 2009 (37,9 procent).

Slogans i valgkampen: "Sammen succesrig i Europa", "For at Europa styrker erhvervslivet og skaber arbejdspladser" og "For et Europa, der tjener menneskene".

* Det socialdemokratiske SPD kan gøre sig håb om 27 procent, hvilket er en minimal fremgang i forhold til de 25,7 procent, partiet fik ved forbundsdagsvalget i september 2013. Ved de seneste EU-parlamentsvalg fik SPD rekordlave 20,8 procent af stemmerne.

Slogans i valgkampen: "Et Europa med chancer, ikke med arbejdsløshed", "Et Europa med demokrati, ikke med formynderi" og "Et Europa for mennesker, ikke for penge".

* Hvis tyskerne kunne vælge EU's næste kommissionsformand, ville 39 procent stemme på den socialdemokratiske spidskandidat i EU, tyskeren Martin Schulz, mens de konservatives spidskandidat, luxembourgeren Jean-Claude Juncker, ville få 22 procent.

(Kilder: Målinger for tv-stationerne ARD og ZDF fra hhv. Infratest dimap og Forschungsgruppe Wahlen)

/ritzau/

 

Dagens Gossip