FE: Aftale mellem TDC og Huawei har højnet sikkerhed

Skrevet af admin

23/04/2015

Dagens topnyheder

Der er ikke tale om, at nysgerrige ansatte for det kinesiske teleselskab Huawei kan lure i personfølsomme oplysninger hos danske TDC-kunder.

Tværtimod har en aftale mellem TDC og Huawei øget sikkerhedsniveauet, lyder det fra Center for Cybersikkerhed (CFCS), som er en del af Forsvarets Efterretningstjeneste (FE).

- Det er Center for Cybersikkerheds vurdering, at aftalerne med TDC og Huawei har bidraget væsentligt til at højne informationssikkerheden og ført til, at der i dag er et tilstrækkeligt højt sikkerhedsniveau hos TDC, siger CFCS-chef Thomas Lund-Sørensen i en pressemeddelelse.

Andre lande har bevidst fravalgt at samarbejde med Huawei, fordi de er usikre på forbindelsen mellem televirksomheden og den kinesiske stat.

Men i Danmark er Huawei blevet modtaget med så åbne arme af TDC, at man ifølge en dokumentar fra DR2 ser bort fra manglende sikkerhedsgodkendelse af de kinesere, der arbejder på det danske teleselskabs store central på Borups Allé i København.

Ifølge dokumentaren er TDC på kant med den aftale, som er indgået med FE.

Der er i alt tale om 41 kinesere, som har deres gang på TDC-centralen, hvor de arbejder med 4G-netværket.

Men de har også ifølge DR adgang til personfølsomme oplysninger om 750.000 kunder.

Og de kan ifølge aftalen med FE arbejde på centralen, mens sikkerhedsgodkendelsen er under udarbejdelse.

Den påstand afviser TDC, der til Ritzau oplyser, at ikke-godkendte medarbejdere fra Huawei kun må arbejde i TDC's center under opsyn af en sikkerhedsgodkendt leder.

Samme melding lyder fra CFCS.

- Aftalerne fastsætter en lang række sikkerhedskrav til TDC, herunder krav om, at de Huawei-medarbejdere, der bemander Huaweis TDC-driftscenter, skal være sikkerhedsgodkendt eller udføre deres arbejde under opsyn af en sikkerhedsgodkendt leder, skriver CFCS.

USA og Australien har af frygt for spionage helt afvist at lade Huawei arbejde i deres respektive lande.

/ritzau/