Finanstilsyn vil granske bankers nye udlån

Den finansielle sektors vagthund, Finanstilsynet, frygter, at bankerne løber for stor risiko i jagten på ny vækst. Finanskrisen er ved at være fortid, og bankerne er igen så ivrige efter at låne penge ud, at de sænker prisen og løber en højere risiko.

Derfor vil Finanstilsynet holde øje med bankernes nye udlån. Det siger Finanstilsynets direktør Ulrik Nødgaard i et interview med dagbladet Børsen.

- Det var jo der, det gik galt før krisen. Nogle banker blev for ukritiske og gav for lempelige vilkår og for lave priser. Nu har vi haft rigtig meget fokus på at gennemgå hele bestanden af kreditter, og det har været succesfuldt i forhold til at få ryddet op, siger Ulrik Nødgaard til Børsen.

Finanstilsynet vil især rette kikkerten mod de mindre pengeinstitutter, hvor mange siden finanskrisen har kæmpet med alt for risikobetonede lån til blandt andet ejendoms- og landbrugsrelaterede kunder.

- Det er den store udfordring for mange af de mindre institutter: at få lært lektien og undgå fremadrettet at byde for hårdt ind på tvivlsomme kreditter, siger Ulrik Nødgaard til Børsen.

Finanstilsynet sætter gang i stikprøvekontroller til efteråret for at sikre, at bankerne ikke går amok i en ny udlånsrus. Det er første gang, at Finanstilsynet vil granske bankernes nye udlån.

En del banker gik nedenom og hjem under finanskrisen, blandt andet regionale banker som Roskilde Bank, Ebh Bank, Amagerbanken og Max Bank, men også store banker led voldsomme tab på fejlslagne udlån og satsninger. Blandt dem er Danske Banks Irlands-eventyr, hvor banken tabte milliarder.

Da finanskrisen bragede løs, måtte staten spænde et sikkerhedsnet ud under finanssektoren med adskillige bankpakker.

/ritzau/

 

Dagens Gossip