Fire skarpe til Ikea-chef Markus Ekewald

Skrevet af admin

28/06/2016

Dagens topnyheder

Ikeamøbler har siden 1989 kostet seks mennesker livet på det nordamerikanske marked, og møbelkæden har derfor trukket mindst 27 millioner kommoder og skabe tilbage.

I Danmark afviser Ikea at gøre det samme og understreger samtidig, at man overholder samtlige nationale sikkerhedsregler på området.

Spørgsmål: Grunden til I ikke vælger at trække møblerne tilbage er, at I overholder reglerne. Det gør de jo også i Nordamerika. Men alligevel har flere børn mistet livet. Hvorfor vil I ikke være på den sikre side?

- Vi har det udgangspunkt, at så længe vi lever op til standarder og regler på det europæiske marked, som vi gør på alle vores produkter inklusiv vores kommoder, og så længe man følger anvisningerne, så bør der ikke være problemer, siger Markus Ekewald, der er salgschef for Ikea Danmark.

Spørgsmål: I understreger, at der er ikke er sket fatale uheld i Danmark. Kan det passe, at det er nødvendigt, før I reagerer?

- Det håber jeg virkelig ikke. Det er ekstremt uheldigt, hvad der er sket i USA. Og jeg tror ikke, vi vil opleve det samme i Danmark med tanke på, at møblerne er designet til, at de skal fastgøres på væggen. I de konkrete tilfælde i Nordamerika har kommoderne ikke været fastgjort, som vi anbefaler i vejledningen.

Spørgsmål: Det er måske ikke alle, der er opmærksomme på det. Og hvis det kan ske i USA, kan det vel også ske i Danmark?

- Det håber jeg virkelig ikke. Det er klart, at der også er tilfælde i Danmark, hvor forbrugerne ikke er opmærksomme på, at de skal fastgøres til væggen. Det er også derfor, vi nu kommer med en secure-it-kampagne, da vi bliver nødt til at se på, hvordan vi kan informere forbrugerne bedre om, hvordan man samler møblerne på en sikker måde.

Spørgsmål: Hvorfor ikke være på den sikre side, når I risikerer at komme til at stå i et uheldigt lys, hvis der sker en ulykke i Danmark?

- Jeg tror på, at den beslutning, vi har truffet, er den rigtige beslutning. Og jeg håber ikke, vi skal opleve det samme i Danmark. Jeg tror, at der nogle gange også ligger et ansvar hos forbrugerne, og uanset om det drejer sig om møbler eller andre produkter, bør man bruge dem på den måde, som bliver anbefalet i vejledningen.

- Men det er klart, at sådan nogle hændelser gør, at man tænker sig om en ekstra gang, og jeg håber virkelig ikke, at vi oplever det på det danske marked.

I Nordamerika har Ikea trukket mindst 27 millioner møbler tilbage fra serierne Malm, Hemnes, Anebod og Brimnes. Ikea Danmark ønsker ikke at oplyse, hvor mange møbler der er solgt i Danmark, men forklarer, at det er blandt kædens mere populære serier.

/ritzau/