Flystyrt: Satellitfotos bestyrker mistanke mod oprørere

Amerikanske satellitfotos og opsnappede samtaler fra den ukrainske efterretningstjeneste har bestyrket mistanken om, at det malaysiske passagerfly med 298 mennesker om bord blev skudt ned af prorussiske oprørere - og at Rusland var indblandet.

Efterretningskilder i USA har satellitfotos, som viser røg fra et missil affyret mod passagerflyet, som torsdag styrtede ned i det østlige Ukraine.

Informationerne fra satellitten viser, at missilet blev affyret ved den russisk-ukrainske grænse, hvor de prorussiske oprørere står stærkt, skriver Reuters.

Oplysningerne er til dels baseret på data fra infrarøde sensorer, som registrerede, at flyet eksploderede. Konklusionerne er også baseret på tekniske data fra avancerede spionsatellitter, der skal varsle affyringer af interkontinentale missiler.

Ifølge de amerikanske vurderinger blev passagerflyet MH17 efter alt at dømme skudt ned af et Buk jord-til-luft missil fra et af separatisternes tilholdssteder.

Myndighederne i Ukraine er nu ved at udrede, hvem der affyrede missilet, og om russiske operatører deltog Det undersøges også, hvordan de avancerede våben kom til de prorussiske separatisters territorium.

Den ukrainske sikkerhedstjeneste har offentliggjort brudstykker af opsnappede telefonsamtaler, som forstærker indtrykket af, at Rusland har forsynes oprørerne med det avancerede Buk-system, skriver avisen Kijev Post.

Ifølge den ukrainske sikkerhedstjeneste blev missilerne bragt over grænsen til Ukraine natten til torsdag den 17. juli. I de opsnappede samtaler udtrykker russiske officerer og prorussiske oprørere lettelse over, at de endelig har Buk-systemet til rådighed.

Ifølge oplysningerne har sikkerhedstjenesten senere filmet en lastbil, der kører mod den russiske grænse med kun to missiler, efter at den tidligere havde været lastet med tre missiler. Det skete kort efter nedskydningen af passagerflyet. Optagelserne ligger på YouTube.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip