FN retter hård kritik mod Israel

FN's menneskerettighedschef, Navi Pillay, siger i en FN-debat, at der er "en stor mulighed" for, at Israel bryder folkeretten i Gaza og måske begår krigsforbrydelser.

Pillay siger, at drabene på civile i Gaza - og navnligt drab på børn - vækker bekymring og sår tvivl om, de forholdsregler israelerne tager for at skåne de civile. Hun siger samtidig, at der mangler proportionalitet i de israelske reaktioner på palæstinensiske islamisters angreb.

Pillay fordømmer i en hasteindkaldt debat i FN også Hamas for vedholdende angreb på Israel, hvor bevægelsen ikke skelner mellem civile og militære mål, når den sender raketter ind over den israelske grænse.

- Der synes at være en stor mulighed for, at folkeretten krænkes på en måde, der kan udlægges som krigsforbrydelser, siger Pillay om de israelske angreb. Hun henviser til angreb, hvor civile palæstinensere er blevet dræbt -deriblandt børn.

Hun siger, at israelske børn og andre civile også har ret til at lede uden en konstant frygt for raketangreb.

- Jeg fastslår igen, at principperne om at skelne mellem militære mål og civile mål ikke bliver fulgt under de stadige angreb, som Hamas og andre palæstinensiske grupper står for mod Israel, siger hun.

De israelske ledere siger, at det israelske militær gør dets yderste for at undgå civile tab, men at Hamas med fuldt overlæg går efter civile israelere og bruger indbyggerne i Gaza som "menneskelige skjolde".

/ritzau/Reuters

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip