FN: Yemens ekspræsident stak milliarder i egne lommer

Skrevet af admin

26/02/2015

Mest læste i dag

Yemens tidligere præsident Ali Abdullah Saleh mistænkes for at have tilranet sig 60 milliarder dollar i de mange år, han regerede i det forarmede land.

Beløbet svarer nogenlunde til Yemens årlige bruttonationalprodukt.

Angiveligt er pengene skjult i omkring 20 lande verden over.

Det konkluderer en undersøgelse, der er udarbejdet på opfordring af FN's Sikkerhedsråd.

Ifølge rapporten havde Saleh også en finger med i spillet, da den shiamuslimske Houthi-milits tidligere i år overtog magten i Yemens hovedstad og afsatte Salehs afløser som præsident, Abd Rabu Mansour Hadi.

Efter at være blevet præsenteret for undersøgelsens konklusioner har Sikkerhedsrådet besluttet at forlænge sine sanktioner mod Saleh og to ledere af Houthi-bevægelsen.

De enorme summer - ifølge FN-rapporten er der tale om mellem 210 og 390 milliarder kroner - er placeret "under falske navne eller i navnene på andre, der kontrollerer aktiverne på vegne af ham", hedder det.

Ali Abdullah Saleh blev tvunget til at træde tilbage i kølvandet på Det Arabiske Forår i 2011 og en folkelig opstand mod hans styre året efter.

Han kom til magten i det forenede Yemen i 1990. Forinden havde han i 12 år været præsident for Nord-Yemen.

Nyhedsbureauet Reuters har uden held forsøgt at få den tidligere præsidents kommentar til FN-rapporten. Men Saleh afviste sidste år, at der i hans tid som præsident fandt korruption sted.

Ifølge rapporten er det dog sandsynligt, at "pengene delvist kommer fra Salehs korrupte praksis som præsident i Yemen. Især i forbindelse med olie- og gaskontrakter, hvor han angiveligt udbad sig penge for at tildele selskaber ret til at lede efter olie og gas".

- Ejendomme, kontanter, aktier, guld og andre værdier har været nævnt, lyder det i rapporten.

FN's Sikkerhedsråd besluttede i november sidste år at indefryse alle værdier, som kunne sættes i forbindelse med Saleh uden for Yemen.

/ritzau/Reuters