Forsker: Ikke nok både til flygtende fra Libyen

Skrevet af admin

21/04/2015

Mest læste i dag

Menneskesmuglerne har slet ikke kapacitet til at sende en million mennesker over Middelhavet til Europas sydlige kyster. Sådan siger Hans Lucht, antropolog og seniorforsker hos Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS).

- Jeg vurderer det ikke som realistisk, at der kommer en million mennesker. Dels er der ikke kapacitet til det hos menneskesmuglerne. Dels forventer jeg, at hvis der kommer en masseudvandring fra Libyen, vil de fleste forsøge at komme til nabolandene, siger han.

Hans melding kommer efter, at Steffen Conradsen, risikochef i containerrederiet, Maersk Line, i Børsen vurderer, at cirka en million flygtninge og migranter står klar til at sejle mod Europa fra Nordafrika.

Men så mange er der ikke tale om, lyder det fra migrationsforskeren, der understreger, at mange af migranterne i Libyen ikke er i landet for at blive fragtet videre til Europa.

- Mange er der for at arbejde. Tallene bliver nogle gange blandet lidt sammen, men jeg vil vurdere, at man nok godt kan nå op på et par hundrede tusinde mennesker, der sejler til Europa, siger han.

Han hæfter sig også ved, at der uanset mængden af mennesker simpelthen ikke er både nok til at sejle dem over Middelhavet i europæisk retning.

Det bygger han blandt andet på to episoder, hvor europæiske redningsfartøjer ligefrem er blevet beskudt af menneskesmuglere fra Libyen:

- Efter migranterne er "afleveret" til redningsfartøjer, er der kommet speedbåde med smuglere, der har beskudt redningsfartøjerne for at få deres både igen, siger han og fortsætter:

- Det peger på to ting: Smuglerne i Libyen har frit spil til at gøre, hvad de vil, og de er meget selvsikre. Den anden ting er, at de simpelthen mangler både til at sejle de her mennesker til Europa.

/ritzau/