Forsker: KL kan få problemer i lærerstrid

Utilfredsheden med Kommunernes Landsforenings (KL) hårde linje over for lærerne i overenskomstforhandlingerne ulmer rundt om i kommunerne.

Og det kan svække KL, hvis det kommer til en konflikt, vurderer forskningschef ved Danmarks Medie og Journalisthøjskole, Roger Buch.

- Det er klart, at det er vældigt skadeligt for KL, at borgmestre og byrådsmedlemmer melder ud, at KL har trukket fronterne for skarpt op. Det gavner bestemt ikke forhandlingspositionen, at man ikke står samlet, siger Roger Buch.

KL mister især point i kampen om sympatien i befolkningen, der kan blive vigtig, hvis konflikten bliver en realitet.

- Det er kampen om, hvem der er den skyldige. Hvem er det, der ikke vil bøje sig, og er for hård i forhandlingerne, siger Roger Buch.

En række borgmestre har i de seneste uger udtrykt utilfredshed med KL's lockoutvarsel af lærerne, og ifølge Politiken mandag ulmer utilfredsheden i kommunerne ved udsigten til en konflikt.

Blandt andet foreslår De Radikale, Dansk Folkeparti og SF i Høje-Taastrup Kommune, at KL dropper lockoutvarslet og i stedet går i realitetsforhandlinger med Danmarks Lærerforening.

I Albertslund har Enhedslistens byrådsmedlem, Helge Bo Jensen, foreslået en vedtagelse om, at kommunen skal "meddele KL, at vi ikke deltager i den planlagte lockout".

Også i Gladsaxe skal byrådet i denne uge behandle et lignende forslag.

I København skal Borgerrepræsentationen på torsdag behandle et forslag fra BR-medlem Rikke Lauritzen (EL), som vil have KL til at droppe lockoutvarslet.

- Vi er klar til at melde os ud af KL, hvis det kommer dertil, siger hun til Politiken.

Men de trusler forbliver formentligt tomme, vurderer Roger Buch.

- Det sker også med jævne mellemrum, at der er borgmestre, der truer med at melde sig ud af KL. Det bliver altid ved truslerne, for fordelene ved at være med i KL er så store, at der aldrig er nogen, der har taget konsekvensen, siger Roger Buch.

Kommunerne kan lægge pres på KL, men de har samtidig overgivet forhandlingsretten til foreningen, og har derfor ikke mulighed for at gå enegang og undlade at lockoute kommunens lærere.

Udmeldingerne fra borgmestre og byråd skal måske også ses i sammenhæng med, at der er kommunalvalg senere på året, mener Roger Buch

- Det er klart, at på den baggrund er lockutvarslet et problem for alle borgmestrene. Utilfredsheden fra forældre med problemer med at få deres skolebørn passet vil uundgåeligt smitte af på borgmestrene uanset partifarve, siger han.

/ritzau/

 

Dagens Gossip