Giften skal væk fra drikkevandsboringerne

Danskernes drikkevand skal beskyttes bedre, og landmændene betales for ikke at sprøjte nær vandboringer. Det har danskerne længe ment, og nu er der for første gang tegn på, at også politikerne er klar.

Det koster årligt millioner, når vandboringer skal tages ud af drift på grund af forurening, og der skal bores nye til erstatning for nogle af de omkring 8000 eksisterende boringer.

- De nuværende 25 meters beskyttelseszoner omkring vandboringer var et dårligt kompromis. Det er langt bedre med en fleksibel zone på op til 300 meter tilpasset lokale forhold, siger direktør Carl-Emil Larsen fra vandværkernes forening, Danva.

Ifølge Danva bør 20.000 hektar beskyttes. En årlig erstatning til landmændene vil koste 40 millioner kroner mod et samlet engangsbeløb på en milliard kroner.

Både Danva og Venstres miljøordfører, landmand Henrik Høegh foretrækker et éngangsbeløb til landmændene.

- Det afgørende er, at vi går væk fra generelle miljøtiltag som de nuværende 25-meter zoner. Med erstatning én gang for alle, kan landmanden beslutte, hvad arealet så skal bruges til fremover, siger Høegh.

Formand for Folketingets Miljøudvalg, Lone Loklindt (R) og Enhedslistens miljøordfører Per Clausen lovede på Folkemødet for nylig, at finansieringen af obligatoriske boringsnære beskyttelsesområder skal på plads i løbet af det kommende folketingsår.

- En oplagt mulighed er at bruge de 67 øre per kubikmeter vand, som alle danskere i dag betaler til kortlægningen af grundvandet. Når det er slut næste år, kan en del af de penge i stedet gå til erstatning for sprøjtefrie zoner, siger Loklindt,

Socialdemokraternes miljøordfører er også åben for den model.

- Når kortlægningen snart er ovre, er det jo en smuk forlængelse efterfølgende at beskytte de grundvandsboringer, vi allerede har, siger Torben Hansen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip