Glem krisen: Vi køber de største huse

Selvom krisen kradser, udnytter vi faldende boligpriser og køber flere kvadratmeter. De solgte enfamiliehuse er vokset støt i størrelse siden finanskriseåret 2008, viser en analyse fra ejendomsmæglerkæden home.

- Danskerne køber større boliger, end de har gjort tidligere. Fra 2011 til 2012 er den gennemsnitlige boligstørrelse i de boliger, der bliver købt, steget med to kvadratmeter, fortæller relationschef i home, Mads Ellegaard.

Fra 2006 til 2008 faldt det gennemsnitlige boligareal i nykøbte villaer med fire kvadratmeter, men fra 2008 til i dag er det steget med seks. Noget, der giver god mening ifølge forbrugerøkonom i Nordea, Ann Lehmann Erichsen.

- Det er klart, at man måtte tænke sig godt om og indrette sig mere praktisk på færre kvadratmeter, da vi havde de her priser, som galopperede derop ad og nåede kæmpe højder inden finanskrisen.

- Men nu er situationen anderledes. På grund af de lave boligpriser og den lave rente har man fået råd til at købe de kvadratmeter, som man drømmer om, siger hun.

Det prisfald, der har været på boliger, har danskerne altså brugt til at købe flere kvadratmeter for.

Men selvom vi køber større og større enfamiliehuse, er det ikke alle, der får mere plads at boltre sig på. Flere og flere flytter nemlig til byen, fortæller Mads Ellegaard, og prisudviklingen på lejligheder er en anden end på huse.

- Prisudviklingen generelt er sådan, at lejligheder er steget med syv procent hen over 2012, mens huspriserne har holdt sig nogenlunde stabilt med et lille fald. Så i byområderne er der et stort tryk på priserne opad, siger Mads Ellegaard.

At vi generelt ønsker os mere plads, og for husejernes vedkommende også køber det, er et velfærdstegn, mener Ann Lehmann Erichsen.

- De tider er forbi, hvor børn deler værelse. Det er i hvert fald meget sjældent. I dag skal hvert barn helst have sit eget værelse, og forældrene vil også gerne have et kontor, siger hun.

/ritzau/

 

 

Dagens Gossip