Græsk regerings flertal smuldrer

Koalitionsregeringen i Grækenland har problemer med at holde parlamentarikerne inde i folden.

Senest er endnu et medlem hoppet fra - eller nærmere tvunget ud - lørdag på grund af en ny lov, der forlænger ejendomsbeskatning af landbrug.

Efter valget i fjor kunne premierminister Antonis Samaras ellers samle en regering, der havde et solidt flertal på 26 parlamentarikere.

Men det flertal er siden smuldret. Det er stadig en flertalsregering med 153 af parlamentets 300 mandater bag sig, men Grækenlands politiske og økonomiske situation gør, at flertallet ser skrøbeligt ud.

Premierministeren smed lørdag det konservative parlamentsmedlem Byron Polydoras ud af den konservative parlamentsgruppe, fordi han afviste at stemme for beskatningen af landbrug.

Skatten er et af kravene fra de internationale organisationer, der holder Grækenland økonomisk oven vande med store milliardlån, nemlig Den Internationale Valutafond (IMF), Den Europæiske Centralbank (ECB) og EU.

Til gengæld for at udlåne de 240 milliarder euro, der er afsat til Grækenland, kræver långiverne reformer, nedskæring i det offentlige forbrug og inddrivelse af skat, og det er ikke populært i Grækenland.

- Långivernes grådighed og dårlige dømmekraft fører os lige ind i en humanitær krise, siger det nu tidligere medlem af den konservative parlamentsgruppe i Athen, Byron Polydoras.

Grækenland har haft recession i seks år og plages af en arbejdsløshed på 27 procent.

Men måske er der håb nu. I hvert fald siger finansminister Yannis Stournaras, at landbrugsskatten var den sidste kriselov, som parlamentarikerne stemte om.

For nu begynder det at gå bedre med økonomien, mener han.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip