Hækkerup: Hurtig diagnose er en patientret

Regionerne har pligt til at give patienter en diagnose indenfor 30 dage.

Det er den klare besked fra sundhedsminister Nick Hækkerup (S), efter at en status fra regionerne viser, at kun 65 procent af patienterne får stillet en diagnose inden for en måned, som loven giver ret til.

- Jeg vil gerne sige helt klart til regionerne, at de har pligt til at leve op til udredningsretten. Det er en rettighed, som vi i regeringen har givet alle patienter i Danmark. Folk skal have en diagnose inden for 30 dage, hvis det overhovedet er fagligt muligt, siger han.

- Og derfor er det heller ikke godt nok, hvis kun totredjedele af patienterne bliver udredt til tiden. Regionerne skal oppe sig, så folk kan regne med at få en hurtig diagnose, siger Nick Hækkerup.

Bent Hansen, formand for Danske Regioner, erkender, at det langt fra er godt nok. Tallet skal op på 95 og 100 procent. Og derfor skal der investeres ekstra kræfter i at komme flaskehalsene til livs.

- Vi skal have et mere præcist og aktuelt overblik over ventetiderne på de enkelte sygehuse, så vi altid ved, hvor vi kan tilbyde patienterne udredning inden for 30 dage.

Patienter, der bliver henvist fra deres egen læge til sygehuset med en mistanke om en alvorlig sygdom, har, siden udredningsgarantien trådte i kraft 1. september sidste år, haft krav på at få stillet en diagnose eller få lavet en plan for det videre udredningsforløb inden for en måned.

- I nogle sammenhænge har vi undervurderet, hvor meget det egentlig kræver. Vi har ikke været hurtige nok, siger han, men understreger, at hospitalerne generelt er pressede.

Særlig inden for urologi, sygdomme i urinvejene, neurologi, sygdomme i nervesystemet, og ved visse gigtsygdomme mangler der eksperter, som kan tage sig af patienterne, fortæller Bent Hansen.

Inden for et år forventer formanden, at regionerne lever op til udredningsgarantien for stort set samtlige patienter.

/ritzau/

 

Dagens Gossip