Her er de krakkede danske banker

30/01/2013 13:06

Newspaq

Nyheder

Mest læste i dag

Finanskrisen har taget livet af en række danske banker, som især er bukket under for massive tab på udlån og usikre investeringer i ejendomssektoren.

Her er nogle af de danske banker, som er krakket eller blevet overtaget af andre i kølvandet på finanskrisen:

* Bank Trelleborg:

I januar 2008 kom det frem, at Bank Trelleborg var på randen af konkurs. Sydbank reddede banken på målstregen med et opkøb på 250 millioner kroner. Det betød, at aktionærerne i banken fik tvangsindløst deres aktier.

* Roskilde Bank:

Natten til fredag den 11. juli 2008 meddelte Roskilde Bank, at Nationalbanken havde stillet en likviditetsgaranti til rådighed, og at banken var sat til salg. Men ingen vil røre banken med en ildtang, og Roskilde Bank blev sidst i august overtaget af banksektorens private beredskab og Nationalbanken.

* Forstædernes Bank:

Store problemer med at refinansiere gælden betød, at Forstædernes Bank måtte søge ly hos Nykredit Bank i efteråret 2008. Samtidig kostede dårlig omtale i pressen banken dyrt. På få måneder trak kunderne voldsomt ud af deres indestående.

* Bonusbanken:

Den mindre Herning-bank kom for alvor i krise, da ejendomsspekulanten Kenneth Schwarz Thomsen gik konkurs. Banken konstaterede, at egenkapitalen var tabt i september 2008, og Bonusbanken blev overtaget af Vestjysk Bank, som samtidig fusionerede med Ringkjøbing Bank.

* EBH Bank:

Nordjyske EBH kom også i store problemer i efteråret 2008. Banken måtte modtage et nødlån fra Nationalbanken og en række hemmelige banker for at overleve. EBH Bank måtte alligevel trække stikket i november, da den ikke kunne overholde lovens solvenskrav, og EBH blev som den første bank overtaget af Finansiel Stabilitet.

* Løkken Sparekasse:

Den mindre nordjyske sparekasse måtte i marts 2009 konstatere, at ingen vil fusioneres med det kriseramte pengeinstitut. Derfor blev det overtaget af Finansiel Stabilitet, og sparekassens garanter havde tabt deres penge. I slutningen af marts købte Nordjyske Bank kerneaktiviteterne i Løkken Sparekasse.

* Gudme Raaschou Bank:

Nedturen på ejendomsmarkedet ramte også investeringsbanken Gudme Raaschou hårdt. Den 16. april 2009 gav banken op, fordi den ikke overholdt lovens solvenskrav. Er nu et selskab under Finansiel Stabilitet. Lån & Spar Bank har overtaget en del af bankens aktiviteter.

* Fionia Bank:

Efter flere massive nedskrivninger i slutningen af 2008 smed fynske Fionia Bank i februar 2009 håndklædet i ringen. Bankaktiviteterne blev overført til et nyt selskab, der blev kontrolleret af Finansiel Stabilitet i et forsøg på at redde banken. I juni måtte direktionen indse, at egenkapitalen var tabt og bankens overlevelsesmuligheder væk. Nordea købte de sunde rester af Fyns største bank.

* Eik Bank:

Den færøske bank, som havde et datterselskab i Danmark med cirka 100.000 kunder, blev i september 2010 presset af Finanstilsynet til inden for få dage at skaffe mere end en milliard kroner i forbindelse med store tab på udlån. Det lykkedes ikke, og Finansiel Stabilitet overtog banken. Kort før jul købte Spar Lolland Eik Banks danske aktiviteter.

* Amagerbanken:

Finanskrisen betød gigantiske nedskrivninger for banken, som tabte stort på udlån til især ejendomssektoren. Ikke engang 900 millioner kroner fra en større aktieudvidelse kunne i sidste ende redde banken. Den 6. februar 2011 stod det dog klart, at Amagerbanken var krakket og overdrages til Finansiel Stabilitet. Bankpakke 1, som gav ubegrænset indskydergaranti, udløb i efteråret 2012, og dermed kostede krakket for første gang i nyere tid almindelige bankkunder penge.

* Fjordbank Mors:

Fjordbank Mors var blevet til efter en fusion mellem Morsø Bank og Morsø Sparekasse. Nye krav fra Finanstilsynet pressede dog Nykøbing Mors-banken til i juni 2011 at anmode om at blive overtaget og afviklet under bankpakke 3. Jyske Bank køber senere dele af banken og overtager 47.000 kunder.

* Max Bank:

Den Næstved-baserede bank må den 8. oktober 2011 meddele, at banken ikke kan fortsætte, fordi den ikke længere kan leve op til Finanstilsynets krav. Efter et døgn indgås en aftale med Sparekassen Sjælland, som køber de sunde dele af Max Bank med cirka 35.000 kunder.

* Aarhus Lokalbank:

Aarhus Lokalbank meddeler 25. januar 2012, at banken fusionerer med Vestjysk Bank. Det sker efter længere tids problemer i Aarhus Lokalbank med massive nedskrivninger på udlån og problemer med at leve op til Finanstilsynets krav.

* Spar Salling:

22. april 2012 meddeler Spar Salling, at banken ikke længere kan leve op til Finanstilsynets krav. Banken lader sig overtage af Den Jyske Sparekasse og undgår dermed en egentlig konkurs.

* Sparekassen Østjylland

Efter længere tids massive problemer med økonomien bliver Sparekassen Østjylland den 22. april opkøbt af Sparekassen Kronjylland. Det sker, efter Finanstilsynet har givet Sparekassen Østjylland kort frist til at rejse ny kapital for at kunne leve op til tilsynets solvenskrav.

* Tønder Bank:

Tønder Bank indgiver konkursbegæring 2. november 2012 og overtages af Sydbank. Banken har cirka 18.000 kunder og en balance i niveauet 2,3 milliarder kroner. Efter et indgreb fra Finanstilsynet er bankens økonomiske fundament forsvundet.

* Sparekassen Lolland:

24. januar 2013 meddeler Sparekassen Lolland, at den lader sig overtage af Jyske Bank. Det sker efter, at Sparekassen Lolland har måttet opgive at leve op til Finanstilsynets solvenskrav. Overtagelsen omfatter alle 45.000 kunder i Sparekassen Lollands afdelinger og 70.000 kunder i FinansNetbanken.

/ritzau/