Heunicke: Trafikmilliard vil kunne mærkes i hverdagen

Over hele landet vil danskerne kunne mærke, at den kollektive trafik bliver bedre.

Det vurderer i hvert fald transportminister Magnus Heunicke (S), efter at regeringen, SF, Enhedslisten og Dansk Folkeparti torsdag blev enige om udmøntningen af en milliard kroner til at forbedre den kollektive trafik.

- Vi får nu en tiltrængt styrkelse af den kollektive trafik, og det er projekter, som vil gøre en forskel i danskernes hverdag.

- Letbane i Aarhus, metroudbygning i København og cykelstier i hele Danmark. Det er de tre ting, som koster flest penge, og som virkelig også gør en forskel i danskernes hverdag, siger Magnus Heunicke til Ritzau.

Den såkaldte trafikmilliard til billigere og bedre kollektiv trafik blev til i 2012, da regeringen måtte skrotte den københavnske betalingsring.

I stedet indgik man en aftale om at hæve bilbeskatningen med én milliard om året, hvoraf halvdelen skulle bruges til lavere billetpriser og halvdelen til at forbedre den kollektive trafik.

Indtil nu har partierne bag trafikaftalen dog haft problemer med at få pengene sendt ud i virkeligheden. Ritzau har tidligere beskrevet, hvordan næsten halvdelen af trafikmilliarden slet ikke blev udmøntet i 2013.

Med aftalen bliver der blandt andet reserveret 263 millioner kroner til en ny metro til Sydhavnen i København, ligesom der bliver afsat 227 millioner ekstra til etableringen af en letbane i Aarhus, som er blevet meget dyrere end forventet.

Der er også afsat store millionbeløb til forbedringer af bustrafikken i hovedstadsområdet og et analysearbejde af et nyt sammenhængende letbanenet i Storkøbenhavn.

- Jeg taler med rigtig mange mennesker, som spørger, hvornår er det den kollektive trafiks tur? Og det er nu, for nu investerer vi.

- Vi har allerede investeret via togfonden som det store, langsigtede projekt, men det her giver nogle forbedringer for danskernes hverdag, siger Magnus Heunicke.

Selvom trafikmilliarden egentlig er målrettet billigere og bedre kollektiv trafik, så er der også en stor pulje på 180 millioner kroner på vej til de tohjulede. Puljen skal gå til at lave nye supercykelstier i hele landet og forbedre parkeringsforholdene for cykler i de store byer.

/ritzau/

 

Dagens Gossip