Hollande takker Putin for hjælpen med russiske rebeller

Frankrigs præsident sender en varm tak til sin ellers så udskældte russiske kollega Vladimir Putin efter fredsforhandlingerne, der torsdag morgen førte til en skitse for fred i det krigshærgede Ukraine.

François Hollande mener, at den russiske præsident med succes har udøvet sin indflydelse over de prorussiske separatister, som har kontrol over store områder i det østlige Ukraine.

- Jeg er Putin taknemmelig for i passende omfang at have udøvet sin indflydelse på separatistlederne, siger Hollande.

Den franske præsident deltog i fredsforhandlingerne sammen med sin tyske kollega, forbundskansler Angela Merkel, og Ukraines præsident, François Hollande.

Franskmanden sender også Porosjenko en venlig tanke for sine "bestræbelser på at løse konflikten i Ukraine."

Merkel og Hollande deltager senere torsdag i et EU-topmøde i Bruxelles, hvor de europæiske stats- og regeringschefer blandt andet skal tale om krisen i Ukraine.

- Vi gør alt, hvad vi overhovedet kan, for at få EU til at støtte Minsk-aftalen, siger Hollande.

- Der er stor lettelse i Europa, siger den franske præsident om reaktionerne på aftalen.

Frankrig og Tyskland har blandt andet lovet at bidrage til en genopretning af banksektoren i det østlige Ukraine, og de to europæiske lande vil overvåge, at aftalen fra Minsk implementeres.

En på mange måder lignende fredsaftale og våbenhvile blev indgået i september sidste år.

Den brød senere sammen, og siden er en egentlig krig brudt ud med kontinuerlige angreb mellem ukrainske sikkerhedsstyrker og prorussiske separatister. Flere end 5000 mennesker har mistet livet de seneste 10 måneder.

/ritzau/Tass

 

Dagens Gossip